13 juli 2006

Statlig tv

Den 6 juli fick jag nedanstående insändare publicerad i min lokaltidning Norra Västerbotten (insändaren finns inte på tidningens hemsida):
Våra båda statliga tv-kanaler sänder sedan en tid tillbaka kampanjen ”Fri television”. Där försöker man förklara för svenska folket hur viktigt det är med ett statligt kontrollerat, tvångsfinansierat tv-bolag. Men man kan fråga sig hur lämpligt det är att ha statliga tv-kanaler i en demokrati, och hur fritt SVT egentligen är.

Exemplen på vänstervridningen inom SVT är många. Michael Moores ihopljugna ”dokumentärer” och andra propagandafilmer gjorda av kända vänsterdebattörer är återkommande favoriter när SVT-cheferna planerar tablån. Men det kanske inte är så konstigt när 70 % av SVT-journalisterna sympatiserar med s, v eller mp, enligt en undersökning från 2000.

En annan undersökning visar att rapporteringen från det senaste amerikanska presidentvalet var starkt partisk till John Kerrys fördel. Under hela valrapporteringen var det till exempel många fler Kerryanhängare som intervjuades av statstevens korrespondenter än Bushanhängare.

Man kan även ifrågasätta det moraliska i att tvinga alla som innehar en tv att betala 164 kr i månaden för tv-kanaler som man kanske inte ens tittar på. TV4 är Sveriges näst största tv-kanal (den var länge den största) och kan förse oss med gratis tv trots att man i stället för att få inkomster från licensavgifter har tvingats betala fyra miljarder i koncessionsavgift till staten sedan starten.

Slutligen är det naturligtvis ett hån mot yttrandefriheten att i en demokrati som vår endast ha tre tv-kanaler i marknätet, där två styrs direkt av staten och den tredje indirekt genom att staten beviljar sändningstillståndet. På 80-talet ville många socialdemokrater förbjuda parabolantenner. Men även i digital-tv-åldern vill socialdemokraterna ha kvar kontrollen över vad vi tittar på genom statliga Boxer, där regeringen avgör vilka kanaler som får sända.

För yttrandefrihetens skull: Privatisera SVT och avreglera tv-marknaden!


Följade svar publicerades den 8 juli under rubriken "SVT är och ska vara opartiskt":
Jag håller inte alls med dig i din insändare angående SVT Jacob Lundberg (NV 6/7). Tack vare SVT så har vi en opartisk granskning, ej styrd av marknaden heller, vilket TV 4 är.

SVT finns på grund av hur vi väljare vill ha det. SVT ska vara opartiskt. Håller du med om det? Att det sedan ligger en bra ideologi i grunden som styr SVT utifrån vad väljaren röstat är inte fel!

Att SVT:s anställda till större delen sympatiserar med s, v eller mp är inte konstigare än att samma faktum gäller NV vad jag förstår, för NV är väl ingen fp-tidning?

Du påstår att Michael Moore ljuger. Då kan jag påstå att alla människor ljuger. Du och även jag!

Folke Andersson, Ostvik


På ovanstående insändare har jag tänkt replikera följande:
Folke Andersson (NV 8/7) svarar på min insändare om SVT med att påstå att SVT är opartiskt och att Michael Moore talar sanning.

SVT säger sig vara opartiska, och det är de i många fall. Till exempel är de väldigt noga med att inte favorisera något svenskt parti. Men i andra fall är vänstervridningen uppenbar, och det gäller exempelvis USA-rapporteringen och vilka dokumentärer som sänds. Och i en viktig politisk fråga har ju SVT bevisligen tagit ställning – nämligen för sin egen existens.

På en fri tv-marknad är det tittarna som styr – objektivitet och kvalitet belönas. Tycker man inte om en viss tv-kanal är det ju bara att byta, eller stänga av. Problemet är när vi inte ens får valet att titta på eller inte titta på vissa tv-kanaler, därför att staten har förbjudit dem att sända. Och räkningarna från Radiotjänst i Kiruna dimper ju ner i brevlådan hur som helst.

Bevisen för att Michael Moore ljuger och förvanskar hej vilt är många, men utrymmet i tidningen är begränsat. Läs en längre replik på min blogg jacoblundberg.blogspot.com.

2 kommentarer:

 1. I detta inlägg skriver du:
  "SVT säger sig vara opartiska, och det är de i många fall."
  I Norran där det publicerats så står det så här:
  "SVT säger sig vara opartiska, men verkligheten är en annan i många fall."

  Har du ändrat åsikt och tyckande nu?

  Sedan kan jag som vanlig medborgare konstatera att det är enbart motståndare till SVT som klagar.. och dom kommer fram i debatten.
  Men alla som tycker det är ok det SVT gör.. hörs dom?
  Nej givetvis.. är man nöjd så hörs man inte av.

  Själv så tycker jag det är helt ok med ett SVT som folket äger och styr genom sitt tyckande. Ifall majoriteten av Svenska folket tyckt som du Johan så hade inte SVT funnits idag.

  Den dagen SVT försvinner och vi enbart har marknadsstyrda medier.. då blir det synd om oss.

  Vad jag kan tänka mig kommer.. är att privata TV-bolag klagar över en sned konkurrans då SVT producerar bra TV och tittarna hellre ser SVT än de privata kanalerna.
  Då inse annonsörerna att det är bortkastade pengar och då får det privata kämpigt.
  Vilket dom har i England t.ex. och avvundas Sverige och Norge.

  En annan fördel med SVT är ju att vi slipper denna reklam.. bara det är värt lite av licenspengarna.

  Nä.. låt oss ha både ock.. motarbeta inget av dom Johan.. förbättra istället!
  M.v.h.
  Folke Andersson

  SvaraRadera
 2. "På en fri tv-marknad är det tittarna som styr – objektivitet och kvalitet belönas"

  Eum. Är du naiv eller bara girig? Marknaden är väl knappast känd för att vara objektiv? Den vil tjäna pengar på folket och implicit då utnyttja det. Att en marknadsstyrd TV-kanal då skulle visa oss en bild som svartmålar dem är högst osannolikt. Absolut objektivitet existerar inte heller i samhällsfrågor.

  SvaraRadera