Ny bok: Allt du behöver veta om skatter

Nu är min bok ute! I Allt du behöver veta om skatter har jag sammanfattat den nationalekonomiska skatteforskningen för en bredare allmänhet...

03 februari 2007

Global koldioxidskatt

I dessa tider när politiker och kvällstidningar tävlar om att kräva kraftfulla åtgärder mot klimatförändringen tänkte jag genomföra en liten räkneövning för att se vilka åtgärder som skulle behövas i själva verket, om vi antar att människan verkligen påverkar klimatet och utgår från det värsta scenariet. Grunden för beräkningarna är den brittiska regeringens Sternrapport. Den säger att ungefär en procent av världens bnp hehöver satsas på åtgärder mot klimatförändringen. Detta motsvarar 651 168 500 000 dollar (IMF). Världen konsumerade 30 145 350 000 fat olja 2004 (CIA World Factbook). Det innebär att en global skatt på koldixodutsläpp skulle vara 21,6 dollar per fat. Oljepriset ligger just nu kring 60 dollar per fat, så det blir ett pålägg på oljepriset på 33 procent.

Vi ska nu applicera detta på det svenska bensinpriset. Kostnaden för själva bensinen är ungefär 3,50 kronor per liter (Svenska petroleuminstitutet). Med vår globala koldioxidskatt och detaljistens pålägg blir priset ca 5,50 kr, med moms ungefär sju kronor. Observera då också att vi har utgått från Sternrapporten, som av många anses överdriva kostnaderna. Dessutom bidrar ju (eventuellt) också naturgasen, och framför allt, kolet till den förstärkta växthuseffekten.

Brasklapp: Jag är inte något proffs på vare sig ekonomi eller statistik utan ville visa ett exempel på hur en global koldioxidskatt kan utformas. Med reservation för eventuella felaktigheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar