Ny bok: Allt du behöver veta om skatter

Nu är min bok ute! I Allt du behöver veta om skatter har jag sammanfattat den nationalekonomiska skatteforskningen för en bredare allmänhet...

26 maj 2007

"Fackföreningarna gör mig arbetslös"

Nedanstående insändare publicerades i dag i Norra Västerbotten:

Ofta prisas "den svenska modellen" med kollektiva förhandlingar mellan arbetsgivare och arbetstagare. Parterna tar ansvar för samhällsekonomin och stabilitet kan garanteras, påstås det. I och med pågående avtalsrörelse kan man dock slutligen avfärda påståendet att fackföreningarna tar något som helst samhällsansvar. Med så kallade låglönesatsningar höjer de trösklarna ytterligare för inträde på arbetsmarknaden, vilket kommer att försvåra för mig som ungdom att få ett arbete när jag har gått ut skolan.

Facken gör tappra försök att blanda bort korten genom att peka på de höjda lönerna för höga chefer i näringslivet. Med tanke på dessas ringa antal är dock direktörslönerna knappast relevanta i lönerörelsen.

Staten bör avskaffa de fackliga privilegier som gör det möjligt att reglera lönerna och därmed skapa arbetslöshet. Du kan också göra en insats genom att begära utträde ur din fackförening i dag.

Uppdatering 21 juni: Denna insändare har utsetts till "Månadens insändare" i maj av MUF nationellt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar