Ny bok: Allt du behöver veta om skatter

Nu är min bok ute! I Allt du behöver veta om skatter har jag sammanfattat den nationalekonomiska skatteforskningen för en bredare allmänhet...

19 maj 2007

Förbud mot barnarbete hjälper inte barnen

Mitt uttalande om barnarbete i det förra blogginlägget verkar ha väckt en del reaktioner. Jag vidhåller att det inte hjälper barnen ett dugg att förbjuda dem från att arbeta eller bojkotta de varor de producerar.

Det är viktigt att påminna sig om den ekonomiska och historiska bakgrunden till barnarbete: urspungsläget för mänskligheten är ett bottenlöst armod. I ett sådant samhälle måste alla hjälpa till för att producera brödfödan. Det är helt enkelt inte rationellt att skicka barn till skolan när man inte har mat på bordet, ordentliga kläder eller en riktig bostad. Att då som västerlänning lägga sig i hur dessa fattiga familjer lägger sitt livspussel (som handlar om något helt annat än att skjutsa barnen till träningen och köpa julklappar) gör att barnen blir lidande. Om barnen genom exempelvis en konsumentbojkott förlorar sina arbeten blir familjen fattigare, och man kommer troligtvis ändå att sätta barnen i något annat arbete. De bästa formerna av barnarbete är det som finns i den moderna industrin, där det finns ett arbetsmiljöarbete. Mycket värre är det hårda arbetet inom jordbruket, där en stor majoritet av världens barnarbetare är sysselsatta. Barn som inte tillåts arbeta inom industrin tvingas därför ofta arbeta inom jordbruket i stället, eller i värsta fall bli kriminella eller prostituerade.

Rädda barnen håller med mig i mitt resonemang. På sin hemsida skriver de att åtgärder mot barnarbete genom exempelvis krav från i-länderna "inte lett till några stora förändringar för de arbetande barnen. Dels för att det är förhållandevis få barn som är direkt berörda, dels för att de arbetsplatser som producerar för export oftast är bättre redan från början. Ansträngningarna för att få fram regler för handel, system för märkning av 'barnarbetsfria' varor och så vidare, har sällan utgått från de problem och behov den stora majoriteten arbetande barn har. Ofta har de varit mer inriktade på västvärlden och handel än de arbetande barnens verklighet."

Barnarbete är ett symtom på sjukdomen fattigdom, och som bekant ska man behandla sjukdomen, inte symtomen.

4 kommentarer:

  1. Så med andra ord försvarar du barnarbete och anser att det är rätt att barn ska arbeta under förhållanden som inte är mänskligt acceptabla? (BARNKONVENTIONEN)

    SvaraRadera
  2. "Daniel". Om du läser vad Jacob Lundberg skrev så borde du förstå att han (och rädda barnen) anser att barnarbete givetvis är något oacceptabelt, men det är det realtivt bästa man kan få ut av situationen. Att västländerna skulle förbjuda barnarbete i fattiga u-länder skulle varken förbättra situationen för barnen eller deras samhälle. I sverige hade vi tidigare barnarbete men detta blev avskaffat i samband med att barnen inte behövde arbeta för att familjen skulle överleva. Detta gäller inte för barnen i fattigare u-länder. Jag baserar inget av det jag skriver på fakta men en allmänbildad någorlunda klartänkande person borde förstå betydelsen av Lundbergs sista mening "Barnarbete är ett symtom på sjukdomen fattigdom, och som bekant ska man behandla sjukdomen, inte symtomen".

    SvaraRadera