16 maj 2007

Jag är konstnär – vill ha pengar!

I går ansökte jag om statlig inkomstgaranti för konstnärer, uppgående till 200 000 kr per år. Anledningen till detta är att min dikt publicerats i en årlig diktsamling med dikter skrivna av gymnasieelever. I dag svarade Konstnärsnämnden artigt att min ansökan vidarebefordrats till Sveriges författarfond, som beslutar om inkomstgaranti till författare och poeter. En text om min ansökan ligger just nu uppe på TV 4 Västerbottens hemsida.

Som läsaren förstår är min mening med detta att starta en debatt om kulturpolitiken som förhoppningsvis resulterar i att bidragen och garantierna avskaffas. Det är inte klokt att man kan få så mycket pengar i bidrag utan löpande motprestation.Dikten Viktigast av allt
"Den bespottas och trampas på
Den får inte gå för långt, säger man
Den ställs i motsats till demokrati
till rättvisa, till jämlikhet
Den villkoras, beskärs, förminskas, inskränks
Uppmärksammas sällan, hyllas aldrig
men ändock är den viktigast av allt
– friheten."

Ansökan till Konstnärsnämnden
"Till Konstnärsnämnden, Stockholm

Härmed ansöker undertecknad om statlig inkomstgaranti för konstnärer. Min konstnärliga gärning består av dikten Viktigast av allt, som fått fint erkännande genom publicering i boken Tankens trädgård, en årligt utgiven diktsamling med dikter skrivna av gymnasieelever i Skellefteå. För att jag ska kunna fortsätta min lysande konstnärliga karriär är det viktigt att jag får statlig inkomstgaranti resten av mitt liv. Detta är särskilt trängande eftersom jag hittills har haft svårt att försörja mig på min diktning. Det är lyckosamt att jag kan lita på att Konstnärsnämnden stödjer mig, så att jag inte behöver förlita mig på allmänhetens och marknadskrafternas dåliga smak.

Ring för detaljer om kontonummer för utbetalning med mera.

Med vänlig hälsning
Jacob Lundberg
poet"

5 kommentarer:

 1. Haha, det är bra Jacob! :)

  SvaraRadera
 2. Du har nog missuppfattat detta lite.... En dikt räcker inte. Om du är flitig och skriver till en diktsamling per år - förutsatt att dikterna inte blir refuserade förstås - så kanske du kan komma i fråga efter din 20:onde bok.

  Du ska nog i stället söka din lycka hos Timbro. Det finns mer pengar och du verkar ju ha rätt kriterier för att kunna bli publicerad där.

  För varför nöja sig med lumpna 200 000 - som du dessutom måste lämna igen om du tjänar mer pengar - när skribenterna hos sagda förlag kan tjäna det tiodubbla?

  SvaraRadera
 3. helt rätt varför kan inte hela svenska folket få konstnärsbidrag? Vips har vi avskaffat arbetslösheten totalt!! Man kanske skulle bli statsminister?

  SvaraRadera
 4. Fint att du jämför dig med Birgit Nilsson, Astrid Lindgren. Monica Zetterlund, Inge Schiöler och Arne Sucksdorff och andra som fått garantilönen för konstnärer.
  Don´t quit your day job.

  SvaraRadera
 5. http://www.youtube.com/watch?v=c08L4TqbbZ4&feature=related

  SvaraRadera