28 maj 2007

Stanna i Irak

Marxisten Boris Benulic skriver ett mycket intressant blogginlägg om Irak där han konstaterar att det enda som kan bli en lösning för Irak är fler amerikanska soldater. Naturligtvis har han rätt. Många av oss som stödde Irakinvasionen 2003 var kanske lite naiva och trodde att allting skulle lösa sig automatiskt. Så blev inte fallet. Väst bör skicka fler soldater till Irak och förbereda sig på att stanna länge. Ett amerikanskt tillbakadragande från Irak skulle vara en katastrof.

Som bekant har vi mycket att lära av historien. Det tog 40 år för Sydkorea att bli en stabil demokrati (från Koreakrigets slut 1953), men om man tittar på Sydkorea i dag kan man inte ifrågasätta det rätta i att USA (under FN-flagg) försvarade Sydkorea. Snarare skulle man nog ha satt in ännu fler soldater så att hela Koreahalvön hade kunnat befrias, och – om viljan funnits – följt general MacArthurs råd och attackerat Kina. En amerikansk ockupation av Kina hade räddat miljontals liv med tanke på vad som hände under 1950- och 60-talen. I Vietnam hände det motsatta. USA vek sig för vänsterns diktaturkrameri och lämnade vietnameserna i sticket. Vi vet hur det gick: flyktingkatastrof, folkmord, ett urfattigt Vietnam, instabilitet och folkmord i grannländerna och en stärkt Sovjetunion.

3 kommentarer:

 1. Haha! Du var 14, 15 år 2003, vad visste du om världen som gjorde att du hade kunskap nog att stötta eller inte stötta ett krig i Irak?

  SvaraRadera
 2. Uppenbarligen tillräckligt mycket kunskap för att bilda mig en uppfattning som jag håller fast vid.

  SvaraRadera
 3. Läste detta i ett skolarbete som jag gjorde i årskurs sju, det vill säga läsåret 2002/2003:

  "Efter terrorattackerna mot USA 2001 startade USA sitt ”krig mot terrorismen”.
  Efter att vapeninspektörerna på nytt varit i landet men inte hittat något samlade USA och Storbritannien massor av trupper i regionen. De misstänkte att Irak dolt vapen för inspektörerna. Till slut drogs inspektörerna tillbaka och amerikanska och brittiska förband anföll Irak. Efter ca 3 veckor hade Saddam-regimen störtats. USA hade på nytt ställt upp för frihet och demokrati."

  SvaraRadera