07 juni 2007

Fackmedlemskap är ett stöd för diskriminering

Under rubriken "Facken gör ungdomarna till förlorare" svarar jag i dag i Norra Västerbotten de som reagerat på min tidigare insändare om att låglönesatsningarna höjer arbetslösheten.
Signaturen "Kachina" (i NV 28/5) tar debatten till en låg nivå när hon insinuerar att jag är nazist för att jag tycker att de som inte vill låta facket förhandla åt sig ska slippa det. Jag är för individens frihet även på arbetsmarknaden, i motsats till dem som förespråkar tvångsåtgärder som att förbjuda fackföreningar eller tvinga alla att följa kollektivavtalen. På en högre nivå är Gerhard Söderströms svar i NV 31/5. Skribenten presenterar där en hemsnickrad teori, skräddarsydd för den ideologiska kartan snarare än den ekonomiska verkligheten. Söderström påstår att jag förespråkar sänkta löner vilket inte är fallet.

Som ekonomen Söderström vet är lönenivåerna beroende av storleken på samhällets produktion, och den kan inte fackföreningarna påverka. Man kan tycka vad man vill om lagen om tillgång och efterfrågan men den gäller i alla ekonomier och kan inte upphävas genom ett riksdagsbeslut.

Om facken genom sina statliga privilegier driver igenom ett lönegolv kommer detta att minska efterfrågan på arbetskraft och skapa arbetslöshet. Vinnare, på kort sikt, är medelklassen och de med kontakter. Förlorare är ungdomar, invandrare, handikappade och andra grupper som har det svårt på arbetsmarknaden. Att vara medlem i en svensk fackförening är att stödja detta diskriminerande system.

8 kommentarer:

 1. Är det att vara medlem i ett diskriminerande system om man har ICA-kort? Så länge alla har möjlighet att gå med i facket så kan inte systemet vara diskriminerande.

  Det är för mig en gåta att vissa av oss liberaler inte gillar kollektivavtal. Alternativet skulle ju vara lagstadgade minimilöner.

  SvaraRadera
 2. Jacob,

  om du tycker att det är jätteviktigt att ungdomsjobben ska vara lågbetalda, finns det väl inget hinder mot att du föregår med gott exempel och bjuder ut dig för 10 000 i månaden.

  Men märkligt nog får man alltid känslan att borgare tycker att **någon annan** ska ha de där skitjobben, för deras egen skull liksom.

  Visa att du har kurage, Jacob. Göm dig inte som en annan passiv bidragssosse utan visa lite jävlar anamma. Lär dig systemet, hitta kryphålen. Det går att lura facket om man är övertygad. Skippa dina framtidsplaner om Timbro eller Ayn Rand-djupdykningar, och ta ett timvik i hemtjänsten. Lycka till!

  SvaraRadera
 3. Lindholm: Om du nu är liberal borde du inse att en avreglerad arbetsmarknad utan vare sig kollektivavtal eller minimilöner är det bästa.

  Anonym: Jag har inte hittat något jobb nu i sommar, så jag skulle självklart ta ett låglönejobb hellre än inget alls om det fanns. Men den arbetsgivare som är villig att erbjuda mig ett låglönejobb skulle ju bli blockerad av facket. Alltså blir jag arbetslös.

  SvaraRadera
 4. Tro mig. Det finns gott om arbetsgivare om du vill arbeta för 10.000 i månaden. Släng in lite obekväm arbetstid, farlig arbetsmiljö och risigt försäkringskydd. Kolla din närmaste pizzeria till exempel.

  SvaraRadera
 5. jacobl:
  "jag skulle självklart ta ett låglönejobb hellre än inget alls om det fanns"
  Välkommen hem till mig, du får klippa gräset, städa huset och agera personlig slav åt mig 24/7 hela sommaren. Du bjuds på gratis mat och husrum (knäckebrödmacka varje morgon och en städskrubb), och utöver det tusen (1000!) kronor i månaden. Hellre än inget alls, visst? Och här slipper du även obehagliga kollektivavtal och smutsiga lagstiftade minimilöner, det kan jag garantera dig!
  Välkommen på arbetsintervju!

  För övrigt en stark kandidat till årets största groda:
  "Som ekonomen Söderström vet är lönenivåerna beroende av storleken på samhällets produktion, och den kan inte fackföreningarna påverka."
  Avd. vad tror den självgode moderaten att löneförhandlingar handlar om?
  Alternativt avd. varför han är ekonom, och inte du
  ;)

  SvaraRadera
 6. "Välkommen hem till mig, du får klippa gräset, städa huset och agera personlig slav åt mig 24/7 hela sommaren. Du bjuds på gratis mat och husrum (knäckebrödmacka varje morgon och en städskrubb), och utöver det tusen (1000!) kronor i månaden."

  Jag inser att ditt jobberbjudande inte är så bra och tackar nej, och det beslutet kan jag fatta utan hjälp från vare sig minimilöner eller facket. Varför vill du inte ge andra samma rättighet att anta eller inte anta jobberbjudanden?

  Det jag menar med att jag hellre tar ett låglönejobb än inget alls är att jag hellre tar ett jobb med lön under kollektivavtal än inget alls. Som du förstår om du tänker lite betyder det inte att jag jobbar för en krona i timmen.

  "För övrigt en stark kandidat till årets största groda:
  'Som ekonomen Söderström vet är lönenivåerna beroende av storleken på samhällets produktion, och den kan inte fackföreningarna påverka.'
  Avd. vad tror den självgode moderaten att löneförhandlingar handlar om?"

  En grundkurs i syftning: Det personliga pronomenet "den" står i singular och syftar därmed på "produktion" och inte på "lönenivåerna" som står i plural.

  Som den som hängde med på samhällslektionerna på högstadiet vet så kan man inte förhandla om att öka produktionen. Facket kan kanske bidra till BNP med någon krona genom försäljning av rättvisemärkt kaffe och Marx-böcker, men produktionen sker i företagen (och i den offentliga sektorn) och det är där dess storlek avgörs.

  SvaraRadera
 7. Nej, förlåt, jag tolkade bara ditt "jag skulle självklart ta ett låglönejobb hellre än inget alls om det fanns" som att du självklart skulle ta ett låglönejobb hellre än inget alls om det fanns. Jag var dum som inte tänkte på att du såklart menar ett låglönejobb med hög lön ;)

  En grundkurs i syftning: Det personliga pronomenet "den" står i singular och syftar därmed på "produktion" och inte på "lönenivåerna" som står i plural.

  "Som den som hängde med på samhällslektionerna på högstadiet vet så kan man inte förhandla om att öka produktionen. Facket kan kanske bidra till BNP med någon krona genom försäljning av rättvisemärkt kaffe och Marx-böcker, men produktionen sker i företagen (och i den offentliga sektorn) och det är där dess storlek avgörs."

  Som den som hängde med i mitt inlägg vet så var det inte heller det jag skrev. Du skrev att lönenivåerna är beroende av storleken på samhällets produktion, vilket facket inte kan påverka. Sant, men bara en del av sanningen. Vad jag syftar till är självklart att trots en hög produktion krävs förhandling mellan arbetare och arbetsköpare för att få gynnsamma lönenivåer. Som redan dinosaurien David Ricardo uttryckte det:
  "If the corn is to be divided between the farmer and the labourer, the larger the proportion that is given to the latter, the less will remain for the former. So if cloth or cotton goods be divided between the workman and his employer, the larger the proportion given to the former, the less remains for the latter."
  Jag tror det är det även "ekonomen Söderström" syftade till.

  SvaraRadera
 8. Det är bra lilla du, har du någonsin arbetat på en industri och vet vad det innebär? Det är säkert fint att du snart kommer gå på handels eller någon annanstans och aldrig behöver bekymra dig på att hamna i underläge. Men det handlar inte bara om personliga och dumma val, som gör arbetare till fattiga människor, du säger att du inte tagit det där jobbet där du skulle jobba 24/7... Men om din situation är riktigt taskig och Sverige är styrt utav dina kompisar så är det den lotten som tyvärr vissa människor kommer att tilldelas. Jag påstår inte att facket är en perfekt organisation, långt ifrån. Mycket de gjort har varit till nackdel för jobben i Sverige, men det dina kompisar i regeringen har gjort under ett par månader har varit värre än 70 år med facket. Dessutom måste du förstå mig rätt här, men VAD vet du om att jobba? Vad kommer du, som med stor säkerhet inte kommer att jobba som löneslav om en industriarbetares situation? Jag skulle vilja påstå att du inte vet ett dugg och att du aldrig kommer lära dig det heller. Därför är det bara patetiskt av dig att diskutera fackföreningar. Men å andra sidan är du inte den ända lilla du, det är många som gått runt ett helt liv utan att ha empati och förståelse för andra människor. Men det är kanske bra att sånna som du finns, för i längden kommer det bara att innebära att än fler får upp ögonen för er politik och vad ni verkligen vill och står för, vare sig ni kallar er nya eller gamla moderater. "Arbeit macht frei" hade varit en fin slogan till er under er valkampanj. Arbete ger frihet, känns som en väldigt borgerlig paroll.

  SvaraRadera