11 juni 2007

Inga sakargument från Esbati och Fridén

Ali Esbati och Björn Fridén har kommenterat mitt förra inlägg om att bananföretaget Chiquita inte har något juridiskt ansvar för vilka övergrepp gerillagruppen AUC har begått i Colombia. Varken Esbati eller Fridén presenterar något djupare motargument mot mitt resonemang.

Betalningarna till AUC gjordes under tvång. Hade Chiquita inte betalat hade de utsatt företagets personal och anläggningar för risk för attacker. Situationen är densamma för företag som opererar i exempelvis Kina. Man måste samarbeta med de skurkar som kontrollerar landet, även om de utför övergrepp, eller förlägga verksamheten i ett annat land. Det senare alternativet skulle innebära en katastrof för ekonomin i landet och hjälper knappast någon.

Det bästa alternativet i en situation utan fungerande stat hade förmodligen varit om Chiquita hade ordnat säkerhet åt sig själv genom att anställa säkerhetsvakter eller liknande. Då hade man kunnat ha bättre kontroll över vad säkerhetspersonalen gör. Men en privatarmé är knappast något man kan kräva av ett bananföretag.

Jag är inte insatt i hur den amerikanska terroristlagstiftningen fungerar men uppenbarligen bör den ändras om ett företag kan ställas inför rätta för att ha betalat för att skydda det egna företaget. I övrigt kan man naturligtvis inte ifrågasätta AUC:s terrorstämpel eller att det bör vara olagligt att exempelvis frivilligt skicka pengar till dem från USA.

4 kommentarer:

 1. De presenterar inga motargument eftersom det är så uppenbart att det inte behövs.

  Själv tycker jag att Dick Emanuelsson är bra:

  http://dickema24.blogspot.com/search/label/Chiquita

  Och ett besök hos Colombianätverket kanske vore på sin plats.

  http://www.colombianatverket.se

  SvaraRadera
 2. "Man måste samarbeta med de skurkar som kontrollerar landet, även om de utför övergrepp, eller förlägga verksamheten i ett annat land. Det senare alternativet skulle innebära en katastrof för ekonomin i landet och hjälper knappast någon."

  Men starta ett företag i Nordkorea då, det skulle säkert göra landets ekonomi gott - dessutom är ju lägerfångar i stort sett gratis.

  Jävla högerfitta!

  SvaraRadera
 3. Anonym 16:20: Starta företag i Nordkorea är precis vad ngn borde göra och vad alla borde hoppas på. Snabbaste vägen till demokratisering (även om det kommer att ta tid). Se på Kina (även om de har långt kvar).

  Avslutningen var saklig, förresten.

  SvaraRadera
 4. Jag håller fullständigt med i din slutsas som du drar.

  SvaraRadera