15 juni 2007

MUF protesterade mot partipiskan

Fredrick Federley var den ende borgerlige riksdagsledamoten som inte röstade för signalspaningen, och detta förtjänar han enorm uppskattning för. Kritiken inom MUF efter beslutet riktar sig främst mot moderpartiet, men även MUF:s egna riksdagsledamöter har fått sig en känga för att inte ha stått upp för sina värderingar. Jag efterlyste ett utspel från MUF om partipiskan och det kom i dag (den 14), efter omröstningen. Förbundsstyrelseledamöterna Rola Brentlin och Kajsa Dahlström säger i ett pressmeddelande (som inte verkar ligga uppe på vare sig MUF:s hemsida eller Newsdesk):

– Flera riksdagsledamöter har gått ut och sagt att de röstar mot sin övertygelse för partiets och regeringens skull. Ett ärligare svar vore att säga att man inte vill riskera sin politiska karriär och den gemenskap som finns inom ett parti. I denna fråga var partipiskan stenhård och det var inte ok att rösta emot, eller ens att välja att avstå.

Ingen media verkar ha rapporterat om MUF:s utspel; över huvud taget verkar rapporteringen från dagens riksdagsbeslut tunn.

3 kommentarer:

 1. Tack för ännu ett bra inlägg och grattis till dina framgångar som bloggare!

  SvaraRadera
 2. Fredrick Federley gjorde ett mycket klokt beslut som avstod. När man sitter i riksdagen är man trots allt invald som sig själv. Därför borde varje ledamot ha fått rösta enligt sin övertygelse i det här fallet.

  SvaraRadera
 3. Jo, Daniel, det är konstigt att man inte får rösta enligt sina väljares åsikter. Federley blev väl dessutom inkryssad av Stockholmsväljarna?

  Det var modigt av honom att avstå. Jag hörde att några MUF:are i riksdagen klarade sig undan detta dilemma genom att bli utkvitterade under omröstningen.

  SvaraRadera