10 juni 2007

Stöd Chiquita

Kommunisterna verkar nöjda över att äntligen ha hittat ett fall där "kapitalismen" – symboliserad av ett amerikanskt storföretag – verkar ha dödat människor, 173 personer i detta fall. De hoppas kanske att det ska få allmänheten att glömma bort de hundra miljoner dödsfall som kommunismen har orsakat. Bananjätten Chiquita stäms inför amerikansk domstol av anhöriga som dödats av rebellgrupper i Colombia. Detta eftersom Chiquita betalat gruppen för att skydda den egna personalen efter att 30 Chiquita-anställda mördats i Colombia. Företaget upptäckte sedan att betalningen stred mot amerikansk lag och inledde en dialog med justitiedepartmentet som resulterade i att man gick med på att betala 175 miljoner kronor i böter. Chiquita beslöt också att lämna Colombia, efter att i nästan hundra år ha tillhandahållit mer än 10 000 arbetstillfällen.

Den som säger att Chiquita bör dömas som medskyldig till morden eftersom man betalat beskyddarpengar under tvång har en märklig rättsuppfattning. I så fall bör vem som helst kunna dömas för att ha finansierat rättskränkningar, exempelvis företag som betalar skatt i Kina eller jag själv som betalar skatt i Sverige som finansierar filmcensur, TV-licenstvång och mycket annat.

Chiquita förtjänar allt stöd i detta mål. Företaget har gjort mycket gott i Latinamerika, trots samarbete med facket, och bör berömmas i stället för att kritiseras.

11 kommentarer:

 1. Gullig logik...

  Vanliga människor som utsätts för rättskränkningar brukar väl gå till polisen?

  Men varför göra det, när man har cash till en egen armé som kan ställa saker till rätta. För när det gäller företag i länder med mestadels människor av lägre "ras" så behöver man ju inte göra som vanliga människor...

  Sen tycker jag det är läskigt när du jämför Esbati med massmördare... Världen verkar i dina ögon något snäv. Jag tycker att direkt efter gymnasiet så ska du i alla fall försöka att vidga dina vyer istället för att navelskåda dig igenom handels, studera 20 p historia eller ta en resa till Colombia kanske...

  Mvh

  SvaraRadera
 2. PS. Om du vill ha flera exempel på döda i kapitalismens namn du se till den koloniala historia som utförts i frihandelns namn eller idag, globaliseringens. DS.

  SvaraRadera
 3. Saken är ju den att staten hade ingen kontroll över läget i Colombia. De som upprätthöll lag och ordning i den regionen var högermilisen, och om man över huvud taget vill operera i en sådan region – vilket man bör vara glad över att Chiquita vill – måste man anpassa sig till deras regler, liksom de som har verksamhet (eller turistar) i Kina betalar skatt där som går till dödsstraff och liknande.

  Esbati är kommunist och Sovjetunionen var kommunistiskt. Det är klart att offren i Sovjet är en belastning för extremvänstern i dag.

  SvaraRadera
 4. med den där härliga logiken kan jag skylla allt möjligt på dig personligen, var det någon som sa francos massmord på 30-talet? :)

  SvaraRadera
 5. http://en.wikipedia.org/wiki/United_Self-Defense_Forces_of_Colombia

  SvaraRadera
 6. Hoppas att detta är ett stort skämt

  SvaraRadera
 7. Bra blogginlägg. Ska genast gå och köpa bananer.

  SvaraRadera
 8. Detta är verkligen ett strålande exempel på den liberala "pragmatismen". Trots att det finns en bekräftade mord på folk som enbart vill organisera sig fackligt som direkt beordrats av Chiquita så finns det alltså ingen anledning till kritik. Chiquita bör istället berömmas för att de betalar milisen och därmed fortsätter att skapa instabilitet i landet.

  Du sällar dig till talibaner, stalinister och andra fanatiker i och med detta inlägg. För vad spelar väl några lik för roll om man redan VET att man har rätt? Jag tror inte att du skulle tänka om oavsett vilken typ av fakta vi riktiga individualister visade upp för dig och det gör dig till en fanatiker och fundamentalist.

  SvaraRadera
 9. Herrejävlar du Jacob!
  Det var verkligen en lattjo världsåskådning.
  Fortsätt du att delge världen dina personliga sanningar.
  Med vänner som du behöver inte alliansen några fiender.

  SvaraRadera
 10. Du säger att Chiquita dödat 173 personer. För det första var det som Chiquita hade sponsrat terroristorganisationen AUC som i sin tur mördar och håller på med drogaffärer. Men nu får vi se det som så att bortsett från AUC-grejen så dör sjukt många av Chiquitas bananplockare av cancer och skador av bekämpningsmedel (du kan ju testa jobba där ngåon vecka, du dör garanterat. Om du klagar dör du säkert också). Den siffran överstiger AUC-grejens 173 personer. Att stödja Chiquita. Vad bidrar man till då, om inte att bidra till orättvisa arbetsförhållanden och terrorister, mördare och knarkhandlare? Det som är så sjukt med många av er moderater, MUFare och jätte-kapitalistiska människor, är att ni går emot många saker där kapitalismen står i spel. Alltid går ni emot kommunister och säger att 100 000 000 dog under Stalins tid. Det känns som om ni aldrig vet något mer, utan ni påminner mig om okunniga tonåringar som är i trotsåldern. Han där snubben som debatterar tillsammans med Birger Schlaug i TV-soffan är tillexempel helt sjukt dålig. Jag tycker att du känns som honom i din text om Chiquita. Dålig på argument tillexempel. Han sade "Jag vill inte sluta äta kött, för det är så gott" bland annat, och liksom er i MUF så tror han inte på klimathotet (jag har läst "den bekväma sanningen" av MUF, som är sjukt rolig). Som slut på mitt inlägg vill jag säga att Chiquitas nya reklam "Visste du att Chiquita gör gott?" är helt sjuk. Med tanke på vad som händer där nere.

  SvaraRadera
 11. Som sagt - Argumentet att "några" (oftast "komunister") dödade folk förrut så nu är det ju helt ok för kapitalisterna att göra samma sak nu - är något som ofta verkar användas i de liberala och borgerliga leden.

  Den roliga biten är att det ju knappt finns någon alls inom vänstern som är för stalinismen och likvärdiga ideologier, men det verkar finnas gott om högerfolk som anser att det är helt ok att kapitalismen numera begår brott mot mänskligheten.

  SvaraRadera