03 juli 2007

Afrika enas?

I dag avslutas Afrikanska unionens möte i Ghana. För det första kan man konstatera att de flesta ledare på plats inte har någon legitimitet att företräda sitt folk eftersom de inte är demokratiskt valda. De blå länderna på kartan som jag gjort är demokratier enligt Freedom in the World 2007. Demokratin har gått starkt framåt i Afrika men har en lång väg kvar. Ändå hör vi ingenting om protester mot mötet, till skillnad från de stora protesterna mot G 8-mötet där sju av åtta deltagande länder var demokratier.

Att fattiga och delvis auktoritära länder träffas för att samarbeta kan både vara positivt och negativt. Detsamma gäller för Kinas affärer i Afrika. Det finns en risk att de afrikanska ledarna tar stöd i varandra för att motstå krav från väst om reformer av ekonomi och politik, och på så sätt bromsar utvecklingen. Men den afrikanska unionen skulle också kunna bli ett verktyg för reformer. En bra idé som diskuteras är en gemensam afrikansk marknad lik EU:s inre marknad.

Ett sätt att påskynda den demokratiska utvecklingen i Afrika vore att införa direktval till det panafrikanska parlamentet. Parlamentets ledamöter utses i dag av politikerna i medlemsstaterna, inte direkt av folken. Något som faktiskt diskuteras på mötet men låter som science fiction är att bilda Afrikas förenta stater. Det är en utmärkt idé. Det finns hopp för Afrika.

1 kommentar:

  1. What matters the most is standing out from the crowd and writing original papers. Meeting template chicago style paper all your demands and exceeding your expectations is our main priority.

    SvaraRadera