16 juli 2007

"Elever i USA når bättre resultat"

Efter att faktiskt ha läst Norrländska socialdemokraten från den 12 juli ser jag att mitt svar till Lars Nilsson och "EL" delats upp i två artiklar. Svaret till Lars Nilsson har jag publicerat tidigare på bloggen. Svaret till EL (som publicerades den 12 juli) kan du läsa nedan. Den 14 juli svarade EL på min insändare och verkar acceptera mina argument. Skribenten ifrågasätter inte mitt påstående att amerikanska elever presterar bättre utan resonerar i stället kring vad som kan vara orsaken till den dåliga svenska skolan och om vi kan lära av USA.
Elever i USA når bättre resultat

Signaturen "EL" tar upp frågan om amerikaner som saknar sjukförsäkring. Siffror från Massachusetts tyder dock på att de flesta av dessa har råd med sjukförsäkring men av olika anledningar prioriterar andra utgifter.

Skribenten anför helt riktigt att Kuba är ett fattigt land, vilket bland annat illustreras av den miljon kubaner som trots krav på utresetillstånd flytt sitt hemland för USA. Kubas ekonomiska misslyckande beror dock på en usel inhemsk politik och inte på USA:s handelssanktioner.

Sverige har bra utbildning, menar EL. Internationella undersökningar visar att svenska elevers kunskaper har blivit sämre de senaste tio åren. Amerikanska elever når bättre resultat i matematik, naturvetenskap och samhällskunskap.

Vi vill inte ha det som i USA, är ett vanligt uttryck. Varför inte?

3 kommentarer:

 1. "Kubas ekonomiska misslyckande beror dock på en usel inhemsk politik och inte på USA:s handelssanktioner."

  ...är ju givetvis otroligt dumt att påstå. Varför skulle USA ha handelssanktioner emot Kuba i över 45 år, trots att 182 av FN:s 190 medlemsländer kräver att de upphör, om sanktionerna inte skadade landet? Givetvis beror Kubas ekonomiska misslyckande på en dålig inhemsk politik och USA:s handelssanktioner.
  Uppskattningsvis kostar sanktionerna Kubas ekonomi mellan två och fyra miljarder dollar per år, vilket onekligen är mycket för den kubanska ekonomin.

  SvaraRadera
 2. Sanktionerna är negativa för Kuba men effekten är försumbar i jämförelse med den inhemska politikens skadliga inverkan.

  SvaraRadera
 3. Amerika her ett nästan totalt segregerat skolsystem fortfarande. Jag har bott där och sett det med egna ögon. Klyftorna mellan de fattiga innerstads skolorna och de rika skolorna i de välbärgade förorterna är enorma.om du vill läsa mer om detta så läs boken "savage inequalities" av Jonathan Kozol.

  SvaraRadera