04 juli 2007

"I dag firar vi världens bästa demokrati"

Med anledning av USA:s självständighetsdag skriver jag i dag på Norrländska socialdemokratens debattsida (tillägg: och som insändare i Piteåtidningen):

På denna dag, den 4 juli, för 231 år sedan, förklarade en grupp män att de hade bildat Amerikas förenta stater. De nöjde sig inte med att vara en del av världens friaste och mest demokratiska stat - Storbritannien - utan gjorde uppror och bildade en stat som var ännu friare och ännu mer demokratisk.

Unionen bildades på upplysningens principer om individens fri- och rättigheter, och har sedan dess ställt upp för dessa värden flera gånger.

I inbördeskriget befriade USA slavarna, och landet ställde upp mot diktatur, fascism, nazism och kommunism under världskrigen, det kalla kriget och Balkankrigen.

USA:s styrka är dess fria ekonomi, där statens roll är begränsad. Detta har skapat enorm rikedom. De enda länder där invånarna tjänar mer än amerikanerna är oljelandet Norge och det lilla landet Luxemburg.

Om Sverige vore en amerikansk delstat skulle vi vara bland de fattigaste staterna. Den fattigaste befolkningsgruppen i USA, afroamerikanerna, tjänar lika mycket som svenskarna. Välståndet gör att amerikaner bland annat har råd att bo bättre och köra nyare bilar än svenskar.

USA är världens ledande forsknings- och kunskapsnation. Den amerikanska friheten att göra innovationer och starta företag har vi nytta av varje dag när vi utnyttjar produkter som är skapade av amerikanska företag. Dator- och bilindustrierna är två tydliga exempel. Amerikaner tar emot flest Nobelpris och andelen med högskoleexamen är 50 procent högre i USA än i Sverige. I USA verkar de skarpaste professorerna och kläcks de bästa ideerna.

Än i dag är USA världens främsta invandringsnation. Andelen utlandsfödda är högre i USA än i Sverige trots att Sverige har stor invandring från våra grannländer. Miljontals människor söker sig till USA för att infria den amerikanska drömmen, vilket de flesta av dem lyckas med.

Liksom alla andra länder har USA problem, men USA är ändå det land som bäst visar vilka fantastiska saker mänskligheten kan åstadkomma. Detta bör vi påminna oss den 4 juli.

Ur filmen Independence Day:

1 kommentar:

  1. Lustigt nog så anses mellan 20-30% av amerikanerna vara fattiga.

    SvaraRadera