05 juli 2007

Jas är galenskap

Thailand kan vara intresserade av att köpa några Jas 39 Gripen, skriver svenska media som har läst Bangkok Post. Har vi hört det förut? Gripen har visat sig vara nästintill odugligt för den internationella marknaden. De länder (Sydafrika, Ungern och Tjeckien) som förutom Sverige använder Gripen har köpt små kvantiteter i vad som av P1:s Public service träffande beskrivits som "byt-, lån-, ta vad du vill och betala vad du känner för-affärer".

Tidskriften Fokus berättar om Sveriges alldeles egna militärindustriella komplex som har öst in 122 skattemiljarder i ett nationellt skrytprojekt på en bara lite högre nivå än diktatorers presidentpalats. Vi måste inse att Sverige är för litet för ett eget stridsflygplan. Vi bör köpa bättre och billigare flygplan från USA och skrota Jas.

3 kommentarer:

  1. visst är USA ett fantastiskt lan men din ideologiska "läggning" kommer är här före den verkliga tekniska faktan. Men oroa dig inte, jag är också sådan ibland. Jag har hört att man lär sig att inte se sin ideologi i allt när man blir äldre.

    SvaraRadera
  2. Om nu den tekniska faktan är så oslagbar, varför har Jas knappt gått att sälja?

    SvaraRadera
  3. det finns många anledningar te x är A och B versionen inte Nato kompatibla men största anledningen är politiska. Att köpa plan stärker relationerna med det land där flygplanstillverkaren har sin grund. Det är ju lite mer respekt att vara "kompis" med Ryssland eller USA. Men vi ska inte deppa, många flygvapen är ju intresserade av Gripen.

    SvaraRadera