27 juli 2007

Köp utländsk materiel och personal

Under Almedalsveckan retade Anders Borg upp de egna leden, exempelvis MUF, ytterligare genom att föreslå en neddragning av försvarsanslagen.

En besparing på försvaret är inte negativ i sig. Det finns potential för att spara pengar utan att försvarsförmågan minskar. Det tydligaste exemplet är materielbudgeten, där bland annat folkpartiet propagerat för att utländsk materiel ska köpas in i de fall den är billigast – det vill säga i nästan alla fall. Andelen av försvarsbudgeten som går till materiel är 44 procent i Sverige jämfört med exempelvis 33 procent i USA. Sveriges försvar bör ställas om från förband spridda ute i landet som arbetsmarknadspolitiska åtgärder och flygfält ute i ingenstans till en rörlig, centraliserad krigsmakt.

Även på personalsidan bör man dock kunna effektivisera. Världens dyraste poliskår är kanske de svenska soldater som skickas på FN-uppdrag ute i världen för 1,8 miljoner styck. (Försvarsmaktens årsredovisning 2006) Varför inte skapa en främlingslegion med rekryter från Östeuropa eller till och med på plats i konfliktområdet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar