24 juli 2007

Människan är inte orsaken till naturkatastrofer

Tidningen Arbetaren skriver nu självsäkert på sin klimatblogg att regnovädret i Storbritannien är människans fel på grund av förbränningen av fossila bränslen. Man behöver inte vara naturvetare för att förstå att Arbetaren har fel. Klimatet är så komplext och har så många skiftande orsaker att det inte går att peka ut en enskild orsak till en viss händelse.

Möjligtvis kan man säga att koldioxidutsläppen ökade sannolikheten för att ett väderfenomen skulle inträffa, eller att sannolikheten är större att den förstärkta växthuseffekten ökade styrkan i stormen än att den minskade styrkan. En annan gång kan den globala uppvärmningen i stället medföra ökade skördar och uteblivna naturkatastrofer. De flesta tycks dock anse att om teorin om antropogen global uppvärmning stämmer (vilket till och med FN:s klimatpanel säger att det finns en chans på tio att den inte gör) så medför den fler nackdelar än fördelar för mänskligheten, varför det är klokt att genom en skatt begränsa koldioxidutsläppen till en nivå som är lägre än om människan inte hade påverkat klimatet. Frågan är hur mycket utsläppen bör minskas.

Ty samtidigt måste man komma ihåg att kol, olja och gas är en välsignelse för mänskligheten. Fossila bränslen har gett oss billig energi och därmed varit en del i välståndsuppsvinget de senaste 200 åren då exempelvis medellivslängden och läskunnigheten har ökat enormt. Samtidigt som man möjligtvis kan påstå att fossila bränslen förstör stora värden, så kan man säga att utan fossila bränslen hade det alls inte funnits lika stora värden att förstöra.

2 kommentarer:

  1. Som vår kära Norberg förklarar: (ej citat) Klimatet förändrats, även med människans hjälp eller inte, och nu är det upp till oss människor att välja hur vi vill möte den förändringen.

    Jag väljer med teknik, kunskap och sammarbete. Inte med självodlade potatisar och palestinashjalar.

    Skål!

    SvaraRadera
  2. Som sagt temperaturens växlingar har varit i gungning många gånger förr, och jag brukar hänvisa till borrkärnan som forskare har tagit ur inlandsisen på grönland som bevis att temperaturen sällan varit så stabil som nu (den har varierat 10 tals grader i tusenårsperioder). Jämför även utsläppen från ett normalt vulkanutbrott, förmodligen lika mycket som hela sveriges utsläpp från bilar/industri under flera år...

    SvaraRadera