07 juli 2007

Människofientlig konsert

Just nu pågår konserten Live Earth som vill få vanliga människor och politiker att göra något åt "klimathotet". Den globala uppvärmningen är som bekant mumma för den civilisationskritiska postmoderna vänstern. En enda fråga ger möjlighet till kritik mot USA, storföretag, industrialisering, konsumtion, globalisering och tillväxt. SVT hoppar så klart på tåget och maratonsänder i 22 timmar. De annonserar okritiskt konserten som en välgörenhetskonsert som representerar folket mot makthavarna, precis som arrangörerna vill.

Läser man vad som står i det sjupunkters manifest som konserten bygger på upptäcker man en tydlig vänsteragenda. Man ropar på förbud mot nya kolkraftverk och lagar som ska styra människors val mot det håll miljöextremisterna vill. På kort tid vill de minska koldioxidutsläppen med 90 procent (!) i de rika länderna, vilket skulle förinta enorma resurser. Hur många höftledsoperationer, mitträcken, brunnsborrningar och vacciner kommer vi bli tvunga att ge upp för att möta miljövänsterns mål?

6 kommentarer:

 1. Man kan inte vaccinera sig mot malaria.

  SvaraRadera
 2. Ja, vad vet väl en samhällsvetare? Tack för tipset!

  SvaraRadera
 3. Man behöver inte vara vänster bara för att man bryr sig om miljön. Egentligen är miljön en av de mest centrala sakerna för en liberal att kämpa för. För om vi slösar bort jordens resurser förstör vi för våra barn och deras efterkommande, och som liberal ska man som bekant bara göra saker som inte inkräktar på andra och andras livsrum.

  SvaraRadera
 4. Jo, liberalismen är ju den ideologi som har betytt mest för miljöskyddet och säger att den som förstör andras miljö ska ersätta detta. Typexemplet på ohållbar utveckling var ju Sovjetunionen.

  Problemet är bara när civilisationskritiker tar tillfället i akt att kritisera industrialismen som har skapat det samhälle vi har, eller till och med påstår att vi måste bli färre människor på jorden (eller inga alls!). Den som smutsar ned ska betala för nedsmutsningen, varken mer eller mindre. Miljövänstern vill gärna att den som smutsar ned ska betala mångdubbelt mer i skatt än den skada han orsakar, och miljöregleringarna blir då ett hinder för utveckling.

  SvaraRadera
 5. Däremot säger ju live earth inget om att industrialismen skulle vara dålig, att vi måste utrota människor från jorden osv. Så varför är den "människofientlig"?

  SvaraRadera
 6. Att säga att utsläppen ska minskas med 90 procent på kort tid är mycket civilisationsfientligt; alternativt är de bara dumma, vilket man kan hoppas på.

  SvaraRadera