30 juli 2007

Nya möjligheter med genmodifiering

New York Times (vars huvudnyhet för övrigt är Ingmar Bergmans död – vem sa att amerikaner inte bryr sig om omvärlden?) berättar om hur genmodifierade (GMO) djur erbjuder nya möjligheter, bland annat lax som växer med dubbel hastighet, grisar som innehåller nyttigt omega-3-fett och kor som inte lika lätt blir sjuka. Trots att USA har en relativt liberal GMO-lagstiftning är det byråkratiska frågetecken som saktar ned utvecklingen. EU har tvärtemot gått på de framstegsfientligas linje och har en GMO-fientlig attityd.

Genmodifiering är en fantastisk möjlighet att producera billigare, nyttigare och miljövänligare mat, kanske framför allt i utvecklingsländerna. Vi får inte låta dem hindra utvecklingen.

2 kommentarer:

  1. Vi människor har en tendens till att tro att de uppfinningar och upptäckter som görs under vår egen levnadstid är de mest fantastiska.

    Liknande resonemang som du för användes också när insektsgiftet DDT uppfanns. Uppfinnaren Paul H Müller fick t o m Nobelpriset för sin upptäckt. Då var det allmänt vedertaget att DDT var helt harmlöst mot andra än insikterna som giftet användes för att bekämpa.

    Så även om vi idag tycker att genmodifierade grödor och djur är helt ofarligt och bara har positiva effekter, vet vi inte vilka konsekvenser de kan få när de spridit sig bland sina icke genmodifierade motsvarigheter. Och när detta skett är det omöjligt att hindra spridningen.

    Vi skall därför vara försiktiga med sådan här typ av verksamhet.

    SvaraRadera