26 juli 2007

Pigavdrag för särintressen

En stor majoritet av remissvaren till regeringens förslag om skatteavdrag för hushållsnära tjänster är negativa, och med rätta. De höga svenska skatterna på arbete gör att en person som vill betala en annan hundra kronor för att exempelvis städa måste tjäna 600 kr själv – 500 kr går i skatt. I till exempel USA är samma siffra 250 kr. (Näringslivets långtidsutredning, s. 65) Den del av ekonomin som drabbas värst av detta är tjänstesektorn. Lösningen är dock inte särlösningar och gräddfiler till särintressen, utan en radikal krympning av den offentliga sektorn.

1 kommentar:

  1. Skattereduktionen av hushållsnära tjänster är ett riktigt bra förslag. Det skapas jobb i en sektor som idag till stor del är svart. Man "tvättar" jobben så att de anställda inom dessa företag får rätt till samma sociala försäkringar som vi andra som jobbar, pensionssparande o s v.
    I ett Sverige där arbetslösheten är stor (dock har den nya regeringens åtgärder lett till att den redan minskat mycket) är alla nya arbetstillfällen bra.
    Man slår flera flugor i en smäll då vanliga människor får råd att köpa dessa tjänster (som idag är hutlöst dyra) samtidigt som många människor får jobb och fler, till stor del små, företag skapas.
    Dessutom kommer reformen att betala sig själv, vilket erfarenheterna från Finland visat. Kan det bli bättre?

    SvaraRadera