12 juli 2007

USA har rätt att störta diktatorer

I dag skriver jag på Norrländska socialdemokratens (NSD) debattsida en replik med ovanstående rubrik på ett svar om USA.
Svar till Lars Nilsson, NSD Debatt den 7 juli

Det är tråkigt att läsa Lars Nilssons förakt för andra valsystem än det svenska. USA har ett system med både fördelar och nackdelar där varje ledamot har ett eget distrikt. Det leder till ett närmare förhållande mellan väljare och politiker – men genererar samtidigt ofta ett tvåpartisystem.

Det är rätt när USA kränker länders nationella suveränitet för att stoppa förtryck och folkmord. Att som Lars Nilsson hävda att man inte får kränka den nationella suveräniteten är inget annat än ett försvar för diktatorers rätt att förtrycka och mörda sin befolkning. FN är en lekstuga för diktaturer och demokratierna bör inte låta sig hindras av veton från de auktoritära länderna Kina och Ryssland.

Nilsson jämför mitt USA-stöd med Nazitysklands medlöperi. Min uppmaning till honom är att slå upp avsnittet om andra världskriget i historieboken och läsa om vilket land som besegrade Tyskland.

Vi vill inte ha det som i USA är ett vanligt uttryck. Varför inte?
Debattredaktören valde att bara publicera de delar av artikeln där jag bemötte Lars Nilsson om utrikespolitik, inte de stycken som besvarade signaturen EL:s åsikter om att det finns många fattiga och personer utan sjukförsäkring i USA. Med tanke på att hela tre repliker publicerades tycker jag att jag kunde ha givits utrymme att besvara dem alla. Här är de delar som inte publicerades med källor tillagda:
Signaturen EL. (6/7) tar upp frågan om amerikaner som saknar sjukförsäkring. Siffror från Massachusetts tyder dock på att de flesta av dessa har råd med sjukförsäkring men av olika anledningar prioriterar andra utgifter.

Skribenten anför helt riktigt att Kuba är ett fattigt land, vilket bland annat illustreras av den miljon kubaner som trots krav på utresetillstånd flytt sitt hemland för USA. Kubas ekonomiska misslyckande beror dock på en usel inhemsk politik och inte på USA:s handelssanktioner.

Sverige har bra utbildning, menar EL. Internationella undersökningar visar att svenska elevers kunskaper har blivit sämre de senaste tio åren. Amerikanska elever når bättre resultat i matematik, naturvetenskap och samhällskunskap.

Den amerikanska låglönemarknaden är inget problem utan suger upp invandrare, ungdomar och äldre på väg bort från arbetsmarknaden – grupper som i Sverige ofta är arbetslösa. De enkla servicejobben på exempelvis Wal-Mart och McDonalds fungerar som en språngbräda i karriären, särskilt för invandrare.

De relativt låga skatterna i USA gör att vanliga människor kan jobba ihop ett sparkapital. Amerikaner har större förmögenhet än svenskar och dessutom är förmögenhetsfördelningen jämnare i USA än i Sverige.
Uppdatering 16 juli: Jag ser nu att de flesta stycken som jag klagade över att de utelämnats publicerades i en egen artikel på insändarsidan den 12 juli. Läs den insändaren här.

3 kommentarer:

 1. Du är ung och väldigt väldigt naiv. Se på USAs inblandning i central amerikas utrikespolitik så kan du väldigt snabbt förstå att usa har backat opp diktatorer och också stöttat dem. via "school of the americas" har man tränat och försett dödskvadroner som härjat fritt i guatemal, el salvador och nicaragua med vapen och träning. detta har skövlat hundratusentals människoliv, för att inte nämna alla dessa människor som blivit torterade och våldtagna under korrupta höger regimer som backades upp av usa. läs lite om somoza i nicaragua och det stöd han fick från usa eller om hector gramajo i guatemala. läs också om "school of the americas" som ligger i fort benning georgia. sen att usa störtar sadam hussein, skulle detta vara en stor ärofylld handling? knappast. Usa har länge stött Saddam, gett honom de vapen han har behövt för att mörda och bedriva sin terror. allt för att skydda sina bundsförvanter saudi arabien mot iran.

  SvaraRadera
 2. Jacob, du måste nog flytta till USA! Sverige kommer aldrig bli en kopia av deras infekterade smältdeg till samhälle, där människor lever med mer än bristfälligt skyddsnät och där de rika har fullständig rätt att exploatera de mindre lyckligt lottade, till dig och dina gelikars besvikelse. Kapitalismen är ett system skapat för de få för att kontrollera de många. Det systemet är dömt att falla i sinom tid. Läs Bo Gustafssons bok "I övermorgon socialism" och begrunda.

  Även om jag hatar din blåögda syn på världen så är det bra att du bloggar politiskt, det borde alla göra, fortsätt med det.

  SvaraRadera
 3. God dag till alla i denna webbplats skulle vittna om hur jag var rädda av Mr Pato Smith När jag var rip off.
  Jag är fru, Blanca Payne med namn. Jag bor i Sverige, Jag vill använda detta medium för att varna alla lån arbetssökande att vara mycket försiktig eftersom det finns bedrägerier allt månader sedan jag var finansiellt ansträngda, och på grund av min desperation jag blev lurad av flera online långivare. Jag hade nästan förlorat hoppet till en vän hänvisade mig till en mycket pålitlig långivare som kallas Herr, Pato Smith som låna mig ett lån av $ 100.000 i 8timmar utan någon stress.
  Om du behöver någon form av lån bara kontakta honom e-post via: (patosmith02@ymail.com) det är därför jag använder detta medium för att varna alla lån arbetssökande på grund av det helvete jag gick i händerna på dessa bedrägliga långivare. och hur jag var räddningen av herr, Pato Smith.
   
     Och jag vet inte ens min fiende att passera genom ett sådant helvete som jag gått i händerna på dessa bedrägliga online långivare, vill jag också att du kan hjälpa mig att vidarebefordra denna information till andra som är i behov av ett lån när du har fått ditt lån fru Blanca Payne, jag ber att Gud ska ge honom. livslängd Gud välsigne honom för alltid för det goda han har gjort i mitt liv.
  Fru, Blanca Payne

  SvaraRadera