17 augusti 2007

Bygg Förbifart Stockholm!

Länsstyrelsen i Stockholm säger ja till Förbifart Stockholm som ska flytta E4:an längre västerut från Stockholms centrum. Det är positivt att man kommer lite närmare byggstart. Ett väl fungerande vägsystem i Stockholmsområdet är viktigt för hela landet.

Som vanligt finns dock de som kämpar emot byggnation och utveckling. Vänstern och Naturvårdsverket menar att leden strider mot den nationella miljöplanen där koldioxidutsläppen ska minska med 20 procent.

Det är inte statens uppgift att planera om och hur utsläppen ska minska. Centralplanering har provats förut med känt resultat. Vi har en koldioxidskatt (även om den är alldeles för hög) som gör att kostnaden för en eventuell global uppvärmning räknas in i priset på fossila bränslen och möjliggör avvägning mot annan konsumtion. Staten ska inte bry sig om hur medborgarna väljer att prioritera sin inkomst. Vill medborgarna köra bil och vi har ett skattefinansierat vägnät ska staten se till att det finns vägar där de behövs i stället för att exempelvis bygga olönsam järnväg i sammanhanget ute i ingenstans.

3 kommentarer:

 1. Planerar är just vad staten gör genom att satsa absurda 25 mdr kronor på en motorväg. Det här är sveriges största infrastruktursartsning i modern tid. Med de senaste kalkylerna är vägen samhällsekonomiskt olönsam. Den CENTRALSTYR mot mer billism.

  SvaraRadera
 2. Jaha,
  Det är altså inte statens uppgift att planera miljöförbättringar.
  Man ska lita på Jakob Lundbergs godvillighet att avstå från sina personliga intressen: hoppet är litet, nästan osynligt.

  Man ska istället ger mer frihet: Bygga en motorväg som enbart kan användas av den lilla gruppen som billisterna utgörs. Kom ihåg att de som inte ha råd med bil, Barn, äldre människor, handikappade och de som väljer att respektera deras omgivning kan ha nytta av kollektiv trafik! inte av någon motorväg.
  Bygg någon tunnelbanalinje, för frihetens skull !!!

  SvaraRadera