Ny bok: Allt du behöver veta om skatter

Nu är min bok ute! I Allt du behöver veta om skatter har jag sammanfattat den nationalekonomiska skatteforskningen för en bredare allmänhet...

08 augusti 2007

EU-böndernas privilegier är på de fattigas bekostnad

I dag i Västerbottenskuriren svarar jag och Nicklas Sandström på den kritik som LRF riktade mot vår frihandelsinsändare:

I Sverige utpekas ofta potatiskastande franska bönder som de som blockerar reform av EU:s destruktiva jordbrukspolitik. Bondelobbyns inhopp i debatten i form av LRF:s Arne Lindström (VK 2/8) visar att motståndet mot de fattiga ländernas utvecklingsmöjligheter finns närmare än så, nämligen hos mäktiga särintressen som försvar sina egna miljardsubventioner.

Lindström berättar att han sett dokumentären Darwin's Nightmare som påstår att export av nilabborre är negativ för Tanzanias ekonomi. Filmen fick skarp kritik från landets president eftersom fiskeindustrin tvärtom är viktig för Tanzanias ekonomi och sysselsättning.

I Kina ser vi just nu vilka underverk handel kan göra. Den gamla statsägda industrin ersätts av en exportindustri med bättre arbetsvillkor - inte på västerländsk nivå men bättre än förut. Om vi har sett en sådan fantastisk industriell utveckling i Kina, vad skulle då inte frihandel betyda för u-ländernas basnäring, jordbruket? Tillgång till i-ländernas marknader skulle ge nya inkomster och en global specialisering där vad som passar lokala förhållanden bäst produceras. Detta skulle innebära nya möjligheter för det västerbottniska jordbruket. För Lindström menar väl inte att det inte är konkurrenskraftigt?

1 kommentar:

  1. Hej Jacob,

    Jag vill säga att jag nog instämmer i allt du säger här (nilaborren i Tanzania kan jag inte kommentera för den vet jag inget om).

    Bara så att du vet att jag inte skall tro att jag kritiserar allt du säger eller riktar mig mot dig peronligen.


    Thabo 'Muso

    SvaraRadera