29 augusti 2007

Ge mig min En bok för alla-krona!

Det är svårt att inte lida med kulturministern när man läser allt gnäll om att En bok för alla förlorar sina årliga tio miljoner kronor och därmed tar över förstaplatsen i "mycket väsen för kaffepengar" från samma kulturministers jämställdhetsutspel för sex miljoner.

Det är intressant om man börjar fundera på vad det verkligen betyder att "någon annan betalar"-vänstern vill lägga dessa pengar på En bok för alla. Det betyder att de hellre lägger pengarna på detta än på fler händer i vården, ökat bistånd till fattiga afrikanska barn eller höftledsoperationer.

En bok för alla är ett typiskt exempel på en ekonomisk teori som kallas public choice. För ett fåtal personer står mycket på spel – högbetalda statusjobb med kontor i Stockholms innerstad – medan vi andra i genomsnitt bara bidrar med en krona per år och har mycket liten anledning att bry oss. Problemet är naturligtvis att samma gäller för Nämnden för hemslöjdsfrågor, Handelsflottans kultur- och fritidsråd, konsumentvägledningen, gratis skolluncher och så vidare till dess hälften av det vi tjänar går i skatt.

Om nu den här verksamheten är så viktig så borde det inte vara så svårt att ordna pengarna från privata finansiärer. Om En bok för alla dubblerade sin medlemsavgift skulle det räcka med 30 000 medlemmar för att ersätta inkomstbortfallet som nu uppkommer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar