12 augusti 2007

Hopp för Kina

För några dagar sedan träffade jag den kinesiske ingenjörsstudenten Xiang på Vasabron mellan Norrmalm och Gamla stan. Jag visade honom Stockholms innerstad (han hade fått för sig att Slussen var något mer spektakulärt än en bro) och vi hade ett intressant samtal som mellan vilka två medelklassungdomar som helst. Han bor vanligtvis med familjen i en lägenhet i Peking men är nu utbytesstudent i Tyskland. Hans analys av den politiska situationen i Kina sammanfaller i stort sett med den västerländska: med ekonomisk förändring bör också komma politisk förändring. Han stör sig över censuren och tycker att det vore bra att ha två partier att välja bland.

Med ungdomar som Xiang behöver man inte vara orolig för att omvälvande politisk förändring kommer att ske i Kina inom en snar framtid. (Min kvalificerade gissning enligt en ekonomisk modell är 2011.) Till skillnad från de ingenjörer som byggde upp Sverige under efterkrigstiden har de kinesiska studenterna stora möjligheter till billig kommunikation med omvärlden, både genom resor och genom informationsteknik.

I Stockholm hanns också med en snabbvisit på Moderata ungdomsförbundets centrala kansli. Tack för fikat och boken!

3 kommentarer:

 1. Kina är ännu ett bevis på vilken demokratispridare kapitalismen är! Var där i oktober och såg hela härligheten med egna ögon, dock långt kvar att gå men verkligen på rätt väg!

  SvaraRadera
 2. Jo, utvecklingen går framåt men sakta om man jämför med den ekonomiska utvecklingen, vilket många forskare (och jag själv) är förvånade över. Jag tror att den politiska effekten bara släpar efter lite och att Kina kommer att vara en demokrati år 2011 när BNP per capita överstiger 12 000 dollar (vilket jag räknat ut med nästan inga undantag är gränsen för när en diktatur blir demokrati).

  Har själv inte varit i Kina. Skulle vara skoj.

  SvaraRadera
 3. Ja, kapitalister älskar att vara i Kina nu! Du kanske kan passa på och åka till OS nästa år. Du får din kulturella upplevelse och Kina för inspiration från väst. perfekt!

  SvaraRadera