20 augusti 2007

"Kör mer bil för miljön"

I lördags, den 18 augusti, publicerade Norra Västerbotten nedanstående insändare av mig:
Kör mer bil för miljön

Ofta påstås att vi för att möta "klimathotet" måste ta ett personligt ansvar och konsumera mer miljövänligt och köra mindre bil. Även om konsumentmakt är en bra företeelse har man i klimatfrågan hamnat lite fel.

Marknadsekonomins viktigaste mekanism är priserna. Priserna signalerar hur mycket resurser och mänskligt arbete som används för att tillverka en vara och om det finns mycket eller lite av den. På så sätt kan var och en prioritera användningen av den egna inkomsten och vi kan hushålla med jordens resurser. Problemet är när ens konsumtion medför negativa effekter för andra som inte syns i priset. Då behövs en skatt för att vi inte ska misshushålla med tillgångarna.

Ett tydligt exempel är den globala uppvärmningen. En persons förbränning av fossila bränslen skulle kunna orsaka kostnader för någon annan genom exempelvis ökad sannolikhet för extrema väderfenomen eller minskad avkastning i jordbruket. Därför behövs en koldioxidskatt på global nivå för att den förstärkta växthuseffekten ska bli en kostnad för dem som orsakar den. Ett genomsnitt, enligt FN:s klimatpanel, av olika beräkningar av storleken på denna skatt antyder att en lämplig nivå är 22 öre per liter bensin. Detta innebär att dagens bensinpris är cirka sex kronor för högt. Även när det gäller elanvändningen är skatten mångdubbelt högre än den optimala nivån.

Pladask faller allt tal om att sänka inomhustemperaturen, stänga av apparater eller minska bilåkandet. Vi överbeskattar redan koldioxidutsläpp! Koldioxidproducenten kompenserar för sina utsläpp flera gånger om. Den som vill göra det miljö- och resursmässigt bästa konsumtionsvalet bör snarare köra mer bil än mindre.

Klimatdebatten är ett exempel på vad som kan hända när känsloargument får styra. Vi behöver en vetenskapligt baserad debatt som överväger för- och nackdelarna med olika handlingssätt. Det förtjänar klimatfrågan.

Henrik Alexandersson bjuder på en intressant infallsvinkel när en miljöaktivist förespråkar samma sak som jag av precis motsatt anledning. Eftersom en människa är mindre energieffektiv än en bil förbrukas mindre energi om man kör en viss sträcka än om man skulle gå samma sträcka och i stället äta mer.

Detta visar återigen hur absurd klimatdebatten är. Den som ständigt kör bil i stället för att gå drabbas av ökade kostnader och förhöjd risk för sjukdomar. Min uppmaning är att endast gå efter egenintresse när man fattar beslut i vardagen, och väga in faktorer som tid, pris och hälsa. Externa faktorer som miljöpåverkan är det statens uppgift att inkludera i priset och inte någonting som enskilda bör ta hänsyn till. Men eftersom staten tar ut en för hög koldioxidskatt så bör den som vill anpassa sig till de externa faktorerna snarare köra en extra kilometer bil än en kilometer mindre.

3 kommentarer:

 1. Är det bättre för miljön att köra mer bil och släppa ut mer koldioxid än att inte göra det? Du verkar ha tappat bort dig nånstans i din ständiga suktan efter makt..

  SvaraRadera
 2. Ärligt talat, Jacob Lundberg, hur är du skapad?! Att leva efter devisen att "endast gå efter egenintresse när man fattar beslut i vardagen, och väga in faktorer som tid, pris och hälsa" och alltså inte på något vis anse att det finns någon som helst anledning att bry sig om andra människor är en osedvanligt osympatisk och egoistisk inställning. Att ovanpå detta påstå att "Externa faktorer som miljöpåverkan är det statens uppgift att inkludera i priset och inte någonting som enskilda bör ta hänsyn till" gör dig till en ännu större egoist och osympatisk individ.

  Jag inser att du strävar efter en karriär inom högerpolitiken i det här landet eller bland Milton Friedmans lärjungar i någon diktatorstyrd högerfascistisk regim och kan dessvärre någonstans hoppas att du faktiskt lyckas med din strävan eftersom det antingen kommer att bidra till att sänka det parti du väljer att uttrycka dig igenom, eller kommer att göra dig mer ödmjuk inför det faktum att du inte är ensam på klotet. Eller så kommer det att ta livet av dig. Vet faktiskt inte vilket slutresultat som egentligen bäst.

  Ha en riktigt riktigt dålig dag!

  SvaraRadera
 3. Jacob, Jacob. Det du skriver kan vara något av det dummaste jag någonsin läst!

  SvaraRadera