Ny bok: Allt du behöver veta om skatter

Nu är min bok ute! I Allt du behöver veta om skatter har jag sammanfattat den nationalekonomiska skatteforskningen för en bredare allmänhet...

15 augusti 2007

Nedskärningsmöjligheter finns

I dagens Svenska dagbladet kan man läsa att regeringen kliar sig i huvudet och undrar vad det finns att spara in på när nu Konjunkturinstitutet har krävt att endast 25 procent av en skattesänkning på 10 miljarder får betalas med minskat överskott i statens budget.

Skattesänkningen bör finansieras med neddragningar på minst 100 procent. När vi befinner oss i den hetaste högkonjunkturen på decennier och i början av en mandatperiod bör vi göra allt för att minska den hutlösa statsskuld som socialdemokratiska och borgerliga regeringar har byggt upp genom åren.

Brist på besparingsobjekt finns sannerligen inte. Här är några:
 • Banting av central byråkrati som Skatteverket och Regeringskansliet med 20 procent: 6 miljarder
 • Rulla tillbaka tio års biståndshöjningar (inflationsjusterat): 14 miljarder
 • Sänkning av barnbidraget med 200 kr: 4,5 miljarder
 • Avskaffande av statlig och kommunal kulturpolitik: 23 miljarder
 • Fri invandring och avskaffat flyktingmottagande: 9 miljarder
Bara genom att göra några marginella nedskärningar i den offentliga sektorns utgifter har vi här lyckats spara in 56,5 miljarder, nästan vad polisen och försvaret kostar sammanlagt.

3 kommentarer:

 1. Punk 4 är den viktigaste i detta läge då kultur blivit ett spel för gallerierna. Sen kan man ju alltid diskuttera biståndet... jajust ja! Jag glömde ju att du var moderat- de diskutterar ju aldrig bistånd har jag hört från vänsterkretsar. Det vill jag inte tro på- men bör jag det?

  SvaraRadera
 2. Påståendet att vi inte diskuterar bistånd var nytt för mig. Kanske är det fallet inom MUF eftersom det är så självklart att det ska bort, bort, bort.

  SvaraRadera