27 september 2007

Bra av Lomborg

I Dagens Nyheter i dag skriver dansken Björn Lomborg om miljöhysterin:

"Om du minskar ditt barns konsumtion av frukt och grönsaker med bara 0,03 gram per dag när du väljer ekologiskt (vilket motsvarar ett halvt risgryn), så går den totala risken för cancer upp, inte ner.

[...]

Talet om isbjörnens undergång, liksom marknadsföringen av ekologisk mat, ingår i den konstanta flod av ensidiga varningar som medierna översköljer oss med. Listan med akuta problem toppas av den globala uppvärmningen, men inkluderar terrorism, bekämpningsmedel, förlusten av mångfald i naturen och mycket mer. Samtidigt känner vi till de fruktansvärda förhållanden som en majoritet av jordens befolkning fortfarande lever under: mer än miljard fattiga, två miljarder utan elektricitet, tre miljarder utan vatten och renhållning.

Mycket av mitt arbete handlar om att bena upp alla dessa globala varningar. Jag försöker få perspektiv på dem och förstå vad som verkligen borde bekymra oss och vilka problem vi kan göra något åt.

Det kanske förvånar, men allt bör inte leda till omedelbara åtgärder. Om vi saknar bra lösningar kan det vara bättre att först fokusera på annat. Den som saknar mat för morgondagen har svårt att tänka på den globala temperaturen om 100 år."

4 kommentarer:

 1. Vad är så BRA med Lomborgs dravel...?
  Jag orkar inte upprepa men läs andra bloggar idag (Engholm, Horsing) som totalt klär av hans resonemang. Jag är oxå skeptisk när all springer åt samma håll men att utifrån 2 märkligt disparata exempel - ekogrösnaker & isbjörnar - såga oron för världsmiljön håller helt enkelt inte..!

  SvaraRadera
 2. Vi som har mat för dagen kan både hjälpa de som inte har det och även minska våra utsläpp. Dessa två saker motsäger inte varandra

  SvaraRadera
 3. Hur ser den matematiska modellen ut för att beräkna skillnaden mellan ekologisk och konventionell mat, så att man kan bestämma att en skillnad på intag på 0,03 gram gör en förändring. Siffran är absurd, felmarginalen måste vara betydligt större än så.Frågetecken: Hur mycket "dåligt" innehåller normal mat, hur starkt är detta relaterat till cancer, hur stor är barnets kroppsvikt?..... Särskilt anstötligt blir det ju eftersom Lomborg är statistiker och borde dra sig för att publicera en sådan siffra.

  SvaraRadera
 4. Gah. Lomborg är en erkänd lögnare. Hans ord är inte värda vatten.
  http://fist.dk/site/forside/publikationer/2003/rapport-vedroerende-forskningsetiske-regler
  http://www.lomborg-errors.dk/

  SvaraRadera