Ny bok: Allt du behöver veta om skatter

Nu är min bok ute! I Allt du behöver veta om skatter har jag sammanfattat den nationalekonomiska skatteforskningen för en bredare allmänhet...

06 september 2007

Homeschooling, varför inte?

Debatten fortsätter om vårdnadsbidraget. MUF:s Niklas Wykman är kritisk, liksom SSU:s Jytte Guteland:

"Tänk om vi skulle resonera så här om all verksamhet som kommunen bedriver och som skattebetalarna står för? I stället för skola kanske alla kan få lite pengar och bedriva undervisningen hemma?"

Det är en bra idé som SSU för fram här. Kommunerna bör inte tillåtas att endast betala för organiserad undervisning i skolor om undervisning kan bedrivas lika bra i hemmet av en förälder, privatlärare eller dylikt. Homeschooling är relativt vanligt i USA – en miljon amerikanska elever undervisas i hemmet.

Den verkliga valfriheten vore att tvinga alla kommuner att införa ett vårdnadsbidrag som uppgår till vad en dagisplats kostar (cirka 8 000 kr per månad) och ett hemundervisningsbidrag som uppgår till vad skolan kostar (cirka 7 000 kr per månad) om det kan visas att hemundervisningen är av samma kvalitet som undervisningen i skolan.

3 kommentarer:

 1. Då glömde du och nämna att hemskolningen i främst USA ofta kritiseras på grund av att 1) föräldrarna belyser ensidigt en religiös/moralisk uppfattning, exempelvis att "intelligent design" is the shit och att något annat inte existerar 2) föräldrarna har själva ingen formell pedagogisk eller ämnesrelaterad utbildning i ämnen dom undervisar och den allmänna akademiska nivån är låg 3) barnen möter inte många andra av sina gelikar (hur detta påverkar dem ur ett socialpsykologiskt perspektiv faller utanför ramen för detta inlägg).

  Det finns heller inget "kontrollorgan" som säkrar elevernas utbildning för den delen. Tummen ner för homeschooling. :p

  SvaraRadera
 2. Men jag förstår att det dock bara var en analog. ;)

  SvaraRadera
 3. Många gamla prinsar har ju utbildats av privatlärare med får man förmoda gott resultat. Med den kvalitet vi har på den offentliga skolan tycker jag inte att man kan utesluta att vissa elever får mer utmaningar i hemmet. Det kan ju också finnas ett mellanting där man är med på vissa ämnen i skolan och undervisas i andra ämnen hemma.

  Det viktigaste här som på andra områden är att man myndigförklarar vårdnadshavarna, eftersom de vet sina barns bästa mer än någon annan.

  SvaraRadera