10 september 2007

Lågvattenmärke av Olle Lundqvist

Olle Lundqvist luftar i en krönika i Norra Västerbotten den 5 september grova fördomar om att de tusentals engagerade ungdomar som valt att gå med i Moderata ungdomsförbundet har gjort det på grund av dålig uppfostran: "Pappas kompisar konstaterar över konjaken att [...] arbetare ska svettas för sitt uppehälle." Det säger en del om Lundqvists inskränkta omvärldsuppfattning.

MUF är landets största ungdomsförbund, det näst största partiets ungdomsorganisation och en del av den liberala rörelsen som sedan 1800-talet kämpat för demokrati, individens frihet, kvinnors rättigheter och minoritetsskydd. Då som nu möter vi motstånd men vi vet att historien kommer att ge oss rätt.

Olle Lundqvist lyckas med konststycket att i en mening avfärda det fria samhällets grundvalar – yttrandefriheten och den pressfrihet som Lundqvist själv åtnjuter – som "skitsnack", utan att framföra ett enda argument.

Ofta slåss högerextremister i exempelvis Nationalsocialistisk front med vänsterdito i Antifascistisk aktion och vill begränsa varandras organisations- och yttrandefrihet. MUF tar striden mot båda dessa avskyvärda ideologier men försvarar deras rätt att fredligt uttrycka en åsikt. Vi ser inte hur polis och domstolar löser några problem.

Yttrandefrihetens främsta uppgift är att skydda de som har åsikter som inte delas av allmänheten eller av staten. De som säger vad alla vill höra har sällan några problem med att få framföra sin åsikt. På sin tid sade Voltaire att "jag avskyr din åsikt men är beredd att dö för din rätt att framföra den". Han hade väl en dålig uppfostran.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar