12 september 2007

Nej till skattebetald prestigeindustri

"Detta är ingen industri som hålls under armarna av arbetsmarknadspolitiska skäl."

– Försvarsindustriföreningens Peter Lundberg i måndagens Svenska Dagbladet.

Detta kan tolkas som att även Försvarsindustriföreningen erkänner att deras bransch hålls under armarna av staten, om än av fler skäl än arbetsmarknadspolitiska, till exempel byråkratiska och prestigemässiga skäl.

Det ter sig inte så troligt att Sverige är bäst och billigast i världen på att tillverka jaktplan, ubåtar, ytstridsfartyg, stridsvagnar och kanoner, och att dessutom Sverige är det enda land som insett detta. Försvarsindustrin bör avregleras och följande stycke i lagen (1992:1528) om offentlig upphandling bör tas bort:

"För följande upphandlingar gäller endast bestämmelserna i 6 kap., nämligen
[...]
2. upphandling av försvarsprodukter och tjänster som inte har civil användning och som omfattas av artikel 296 i Romfördraget."

2 kommentarer:

  1. Som om inte militärindustrin är BIG-buisness! Du tror inte det är därför det finns röster som vill att den helt avregleras? I en perfekt värld har vi ingen militär industri, men världen är inte perfekt och kommer inte bli så verken med socialism, liberalism...
    Världen är, och inte mer. I den militära industrin vill jag som medborgare ha insyn, likaså skall de som försvarar landet vara medborgare inte några inhyrda företag som krigar åt mig. Likt det förekommer i små länder i stillahavet eller på den afrikanska kontinenten. Som tar betalt i landets naturtillgångar, och som är börsnoterade! Bara att köpa aktier om du är intresserad, det är bra buisness men knappast etiskt!

    SvaraRadera
  2. Nej, den är reglerad för att det finns starka affärs-, fack- och byråkratintressen som gärna vill bestämma och roffar åt sig.

    De som vill att den ska avregleras är vanliga skattebetalare som jag själv men i vanlig ordning tjänar vi mindre per person på att minska försvarsutgifterna än försvarsfolket tjänar, vilket gör att de har stora incitament för lobbying.

    SvaraRadera