30 september 2007

Sluta skydda försvarsindustrin

Dagens Nyheter undersöker i dag återigen den svenska försvarsindustrin:

"DN har besökt slutmonteringen av luftvärnssystem i Karlskoga som kostat skattebetalarna fyra miljarder och som inte är tänkta att användas. [...] Saab Bofors Dynamic har ännu inte lyckats exportera en enda enhet, det blir svårt att förklara för blivande kunder varför det svenska försvaret först betalar utvecklingskostnaderna och sedan inte vill ha produkterna."

I går och i dag deltog jag i moderaternas Norrlandskonferens i Lycksele, och biståndsminister Gunilla Carlsson pratade bland annat om de neddragna försvarsanslagen efter frågor från irriterade gräsrötter. Hon menade att likt socialdemokraterna tror att allt blir bra om man ger mer pengar till bistånd så tror moderaterna, och MUF i synnerhet, att allt blir bra om försvaret får mer pengar.

Detta handlar mer om att bryta upp det som i USA kallas det försvarsindustriella komplexet mellan Pentagon och försvarsföretagen och i Sverige järntriangeln mellan politiker, militära byråkrater och försvarsindustrin. Här skulle politikerna kunna ta stöd i EU genom att säga att EU:s upphandlingsregler, som föreskriver att det billigaste och bästa budet ska antas oavsett var i EU företaget befinner sig, ska gälla även för försvarsindustrin. Detta skulle dessutom vara ett positivt första steg mot ett gemensamt EU-försvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar