27 september 2007

Vilka representerar Dalai lama?

Dalai lama är något av en idol i Västvärlden bland annat för att han ger rika västerlänningar en möjlighet att känna lite skuld för att de har det gott ställt. I söndags träffade han Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Ett möte är sällan fel, men frågan är vem han representerar. Inte det tibetanska folket i alla fall. Dalai lama blev ju som bekant utvald vid födelsen av några munkar. Något demokratiskt val har aldrig hållits i Tibet varken före eller efter det kinesiska övertagandet 1950.

Naturligtvis är kommunistpartiets ockupation av Tibet förkastlig – lika förkastlig som ockupationen av resten av Kina. Som Penn och Teller har förklarat i ett av sina tv-program är det dock troligt att i valet mellan två dåliga alternativ – en kinesisk ockupation eller en teokrati under Dalai lama (som var fallet före 1950) – så är en kinesisk ockupation att föredra.

En lite underhållande video:

1 kommentar:

  1. Är det underhållande att håna religioner och deras utövare? Att håna dem för deras livstro? Jacob Lundberg, än en gång är du ute och simmar på djupt vatten

    SvaraRadera