09 september 2007

Wal-Mart betalar för höga löner

Ett av kvällens två Bullshit-program handlade om Wal-Mart (det andra om överdriven fetmaskräck). Penn och Teller (eller, ja, Penn) förklarar pedagogiskt att Wal-Mart ger jobb till människor som annars kanske inte haft ett jobb (och som i Europa är arbetslösa på grund av arbetsmarknadsregleringar) och säljer billiga produkter till konsumenterna.

Samtidigt finns det en risk att man målar in sig i ett retoriskt hörn om man likt Penn och Teller försvarar sig mot låglönekritiken med att Wal-Mart betalar löner långt över den federala minimilönen på 5,15 dollar per timme (30 av 50 stater har dock högre minimilön än så). Eftersom det finns arbetslöshet i USA så är problemet inte att Wal-Mart betalar för lite, utan att de tvingas betala för mycket. Även om arbetarna inte tjänar precis så mycket som minimilönen föreskriver så har minimilönen en lönehöjande effekt eftersom det måste finnas löneskillnader även bland de lägst avlönade.

Minimilönen pressar därför upp lönen över marknadsnivå och i enlighet med de ekonomiska modeller som lärs ut på högstadiet kommer det då att uppstå ett utbudsöverskott, det vill säga arbetslöshet. Det bästa för USA:s unga, äldre och minoriteter, de som har det svårast på arbetsmarknaden, vore att avskaffa minimilönen.

Läs Johan Norberg i ämnet och missa inte nästa veckas Bullshit på söndag klockan 20.00 i TV 6.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar