14 oktober 2007

Boendenormer är förmynderi

Erik Svansbo håller med och Johan Sjölander håller inte med mitt förra inlägg om förhållandena för utländska gästarbetare. (SvD, DN)

Sjölander menar att jag gör skillnad på svenska och utländska arbetare. Det gör jag inte. Alla myndiga människor bör naturligtvis ha rätt att bo som de vill – även farligt, vilket är olagligt i dag. Att sätta upp normer för hur boendet ska se ut är ingenting annat är förmynderi eftersom man tvingas prioritera bättre boende före högre lön.

Några kommentatorer undrar om man inte bör följa den arbetsmiljölagstiftning som finns. Detta är en politisk blogg, inte en juridisk. Jag skriver om vilka lagar som bör finnas, inte hur de bör tillämpas.

Vad skulle svenskar säga om Storbritannien införde förbud mot att svenska ungdomar delar trånga lägenheter i London? Konsekvensen av det skulle bli dyrare boende och att färre åkte till London.

Kaliber försöker vifta bort det för dem besvärliga faktumet att arbetarna frivilligt valt att bo på detta sätt genom att försöka göra det till en köparfråga:

"Kanske ska vi vrida på problematiken? Se boendet som en konsumentfråga från köparperspektiv. Helt odramatiskt. Om en person köper till exempel polsk arbetskraft så är boendeförhållandet en del av det man köper. En del av slutsumman. Det är helt enkelt någonting som konsumenten av arbetskraften, till exempel husbyggaren, ska kunna ta del av och få kunskap om. För att sedan kunna fatta egna beslut om vad som kan ses som rätt eller fel."

Av samma anledning som jag avråder från köp av rättvisemärkta varor och personlig klimathänsyn så är löner och arbetsförhållanden fullständigt oväsentliga för köparen att bry sig om så länge som alla transaktioner är frivilliga från alla parter. Arbetaren har gjort det bästa valet utifrån sina valmöjligheter. Vill man göra något bra för sina medmänniskor finns Röda korset.

10 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Frivillighet kan var mycket du Jacob. Frågan är om den som får en laddad pistol riktad mot huvudet och den som håller i vapnet har samma frihet. Men att även den som står på fel sida om vapnet är fri utifrån de givna och starkt begränsade förutsättningarna är ju sant.

  På samma sätt handlar valfriheten för många människor som lever och arbetar under urusla förhållanden om att gilla läget eller dö. Är man cyniker så utnyttjar man dessa människors underläge och åtföljande benägenhet att acceptera ovärdiga villkor och gömmer sig bakom bedrägligt liberala argument om indviduell frihet. Är man däremot humanist och anser att det finns en lägsta nivå vi alla är solidariskt skyldiga att se till att ingen av våra medmänniskor hamnar under, då kallar man inte sådant köpande och säljande för frihet, man kallar det för sitt rätt namn som är utnyttjande.

  SvaraRadera
 3. Mats: Ofta maskeras egoism som solidaritet. Vad du egentligen menar är att du vill hindra dessa personer att konkurrera med dig på det sätt de finner lämpligt. Genom att sätta en lägsta nivå säkerställer du att det blir ett för stort inträdeshinder för vissa att kunna komma in på den svenska arbetsmarknaden. Jag tror inte att du hittar någon polsk företagare som arbetar i Sverige som vill ha denna lägsta nivå som du efterfrågar.

  Kul att se folk jämföra arbete med pistolhot. Det säger det mesta om din arbetslust.

  SvaraRadera
 4. Nog får folk från andra länder komma hit och jobba. inget fel i det..Men då får arbetsgivaren betala utbildningen i Svenska och så ska dom följa svenska lagar och avtal. Det är nämligen viktigt för säkerheten på arbetsplatserna.

  SvaraRadera
 5. Vad har du och jag med säkerheten att göra? Om folk vill hoppa fallskärm eller klättra i Himalaya är det upp till dem, liksom om de vill jobba på farliga arbetsplatser.

  SvaraRadera
 6. Har du provat någon gång att jobba. Du menar att jag ska jobba med dom som inte kan språket eller har rätt utbildning. Då riskerar jag ju livet. Men förstår att du inte har varit ute och jobbat så mycket än så det är lite förlåtet din dumma tanke. Hoppas du läste Norran idag om hur bärplockarna har det i sitt boende..Har du provat vara och tittat hur dom bor. Det besväret har jag kostat på mej..

  SvaraRadera
 7. "Har du provat någon gång att jobba."

  Japp! Menar du jobba på riktigt eller menar du svenska 6-timmarsdagar?

  "Du menar att jag ska jobba med dom som inte kan språket..."

  Jag skulle snarare gissa på att du inte kan några fler språk än svenska och pubengelska. Polacker kan ofta polska, ryska, tyska och engelska. En hel del har lärt sig svenska också efter ett antal år här i landet.

  "...eller har rätt utbildning."

  Det finns en massa duktiga polska snickar-/muraremaestros här i landet. Ofta är svenskar mer montörer än hantverkare medan de polska har en bredare kunskap.

  "Då riskerar jag ju livet."

  Snarare så riskerar du att framstå som dryg och lat i jämförelse. Hos de polska hantverkarna existerar inte prestige på samma sätt som hos svenskar. Man behandlar varandra på ett ödmjukt sätt oavsett hur duktig man själv anser att man är. Svensken är mer som ett bortskämt barn. Stöddig först och sedan när det går en emot så springer man till facket och gråter.

  SvaraRadera
 8. När man läser vad du skriver så antar jag att det närmaste en byggarbetsplats du har kommit är när du sitter och leker med ditt lego. Men när du växer upp och börjar följa med i samhället ska du se att svenska arbetare är bland det produktivaste inom EU
  Men är Polska arbetare så välutbildade och språkkunniga så är det ju inget problem. Då kan dom ju språket redan. Så dom är så välkomna hit. Men följa Svenska Lagar och avtal måste dom ju precis som om jag åker utomlans och jobbar i något land så får jag nog följa deras lagar och avtal.

  SvaraRadera
 9. För att arbeta i Sverige behöver man inte kunna svenska. Det finns inga lagar som stipulerar detta. Sedan är det upp till arbetsgivaren att kräva svenskakunskaper om han finner det lämpligt.

  Vidare är det inte lag på att personen i fråga följer kollektivavtalet. Föreningsfriheten existerar fortfarande även om Byggnads och dess lydparti gjort allt för att inskränka den.

  Däremot är det självklart att man ska följa svensk lag och ingångna avtal.

  Annars är jag just i byggbranschen och har hört alla halvrasistiska kommentarer till leda.

  SvaraRadera
 10. Men det är oxå bestämt i Svensk lag att Facken kan blockera företag som inte har kollektivavtal.. Om du läser Arbetstidslagen så ser du där hur det är med att kunna det språk som används i komandon och på skyltar. Och i Sverige är det Svenska. Det står oxå i svensk lag att du inte får bo på arbetsplatsen. Även kan du läsa i Lagen hur ett boende ska vara som du hyr ut...

  SvaraRadera