23 oktober 2007

EU slår mot mjukvarubranschen

Microsoft är ett fantastiskt företag. Sedan starten har det försett datoranvändarna med succé efter succé: Dos, Windows, Office, Internet Explorer, MSN Messenger. Dess operativsystem är så överlägset att 95 procent av alla datorer använder det trots konkurrenter som är gratis.

Tacken från EU för allt detta är sju miljarder kronor i böter och stöld av företagets viktigaste egendom – källkoden. Microsoft har gjort för bra program vilket EU-byråkraterna tycker ger dem rätt att bestraffa företaget för att ha "utnyttjat sin ledande ställning".

Effekten av detta skulle paradoxalt nog kunna bli att Microsofts ställning stärks ytterligare. Viljan hos exempelvis Sun att investera tungt i programvaruutveckling ökar knappast efter ett sådant här beslut där företag tvingas dela med sig av källkoden till andra som inte har betalat för den.

Det vi kan vara säkra på är i alla fall att vi datoranvändare är förlorare.

2 kommentarer:

  1. JAg tycker att du ser helt fel på EU:s så kallade tack på böter. Böterna är i själva verket tullavgifter för att hålla dom europeiska företagen vid liv och för att det ska finnas konkurrens inom sektorn.

    SvaraRadera
  2. Windows som operativsystem är bevisat inte överlägset än konkurrenterna, bara det att de har i princip monopol på operativsystemsmarknaden. Samma sak är det exempelvis med annan mjukvara av deras, nämligen Internet Explorer. Mozilla Firefox (den främsta konkurrenten) är ett bevisat överlägset program. Jag kan leverera exempel om överlägsna konkurrenter på löpande band. Det handlar om monopol.

    SvaraRadera