12 oktober 2007

Gores fredspris är galenskap

Jag gör som Henrik Alexandersson och förser er med några länkar till några bloggare som bättre än jag själv kan förklara det idiotiska i Al Gores Nobelpris: Johan Norberg, Kulturrevolution och Dick Erixon.

Här är nio sakfel som alla lärare i Storbritannien måste påpeka om de vill visa Al Gores film En obekväm sanning, enligt ett domstolsbeslut:

 1. Påståendet att världshavet kommer att stiga med sju meter inom en nära framtid är fel. En sådan stigning kan inträffa först om flera tusen år.

 2. Orkanen Katrina orsakades av den globala uppvärmningen. Det finns inte vetenskapligt belägg för detta.

 3. Torrläggningen av Tchadsjön i Afrika beror på den globala uppvärmningen. Det finns inte tillräckliga vetenskapliga belägg för detta.

 4. Snön smälter på Kilimanjaro på grund av den globala uppvärmningen. Detta är ingen vetenskaplig sanning.

 5. De lågt liggande atollerna i Stilla Havet riskerar att försvinna som en följd av global uppvärmning och stigande havsnivåer. Inte vetenskapligt belagt.

 6. Golfströmmen kommer att upphöra med sitt kretslopp av varmt vatten från Mexikanska bukten till norra Atlanten och kallt vatten tillbaka. Det anser FN:s klimatpanel vara osannolikt.

 7. Isbjörnarna drunknar när de inte hittar tillräckligt stabila isflak att leva på. De enda kända fall av drunknade isbjörnar är de fyra som omkom i en storm.

 8. Korallerna i haven bleknar på grund av den globala uppvärmningen. Det är inte belagt att det är just klimatförändringen som orsakat det menar den brittiska domstolen.

 9. Två diagram i filmen, en om temperaturförändringarna och en om koldioxidutsläppen under de senaste 650.000 åren, presenteras som hundra procent korrekta, men de är överdrivna enligt den brittiska domen. (Ny teknik)

1 kommentar:

 1. Även om det finns faktafel så är det bra att han fick priset. Hållbar utveckling går före obehindrad utveckling (tycker jag och tydligen många andra), och det tycker jag skall uppmärksammas.

  SvaraRadera