24 oktober 2007

Jag fortsätter vara en nyliberal vakthund

MUF-ordföranden Niklas Wykman skriver i dag på DN debatt. Man kan ha synpunkter på att Niklas Wykman tar DN debatt först och den interna debatten sedan, men MUF är inte toppstyrt och även förbundsordföranden har rätt att göra utspel utan att förankra i hela organisationen först.

Jag håller dock inte med Niklas Wykman på flera punkter. Mest oroande är kanske hans slutkläm om att MUF ska bli "nya MUF" likt "nya moderaterna". Som jag skrivit förut handlar nya moderaterna om ekonomisk politik, och i ekonomisk politik finns bara två riktningar – höger eller vänster, lägre skatter eller högre skatter, mer regleringar eller mindre regleringar. Ord som "förnyelse" är bara en eufemism för en rörelse i endera riktningen. Eftersom MUF vill att moderaterna ska gå åt höger är vi motståndare till de nya moderaterna – så enkelt är det även om det inte sägs högt.

Att vara "unga människors främsta försvarare" låter misstänkt likt ett särintresse som jag inte tycker att MUF ska utvecklas till. Vår liberala ideologi gynnar alla människor, unga som gamla, män som kvinnor.

Liberalismen är inte alls "irrelevant". Vi företräder idéer som främst delas av den i hela världen växande urbana medelklassen – principer om frihet och rättigheter, internationalisering och en fri ekonomi. Om vi har stora problem att attrahera politiskt aktiva av icke-svensk bakgrund (vilket jag inte tycker att vi har) så beror det inte på våra åsikter.

Tråkigt är också att Niklas Wykman tar upp fri invandring som ett exempel på en fråga där MUF blivit "ideologiskt trångsynta". För mig är ovillkorlig fri invandring en självklarhet som alla tjänar på – unga i andra länder som får komma till ett bättre land och unga i Sverige som får billigare produkter från lågavlönade invandrare.

Bra är att Niklas Wykman slår fast att vi inte ska vara en plantskola för karriärister. Han skriver också att vi inte ska kasta ideologi eller värderingar överbord, så man får avvakta och se vad de nytillsatta arbetsgrupperna kommer fram till. Idéutveckling i sig är bra. Det är positivt om MUF blir mer av en tankesmedja och mindre av en kampanjorganisation. Vårens miljörapport var till exempel utmärkt.

Jag kommer att fortsätta att driva på för en liberal politik oavsett om den kortsiktigt gynnar unga eller inte. Jag önskar arbetsgrupperna lycka till i sitt arbete men hoppas att rapporten från jämställdhetspolitiksgruppen ser ut på detta sätt:

"(Denna sida har med avsikt lämnats tom.)"

Jämställdhet är inte en politisk uppgift och ska inte komma ovanifrån.

4 kommentarer:

 1. se elak bildkommentar på www.kallestrokirk.se

  SvaraRadera
 2. "Liberalismen är inte alls "irrelevant". Vi företräder idéer som främst delas av den i hela världen växande urbana medelklassen – principer om frihet och rättigheter, internationalisering och en fri ekonomi. Om vi har stora problem att attrahera politiskt aktiva av icke-svensk bakgrund (vilket jag inte tycker att vi har) så beror det inte på våra åsikter."

  Vilka idéer har du för att "MUF Classic" skall kunna nå ut till människor som inte tillhör den "växande urbana medelklassen"? /mark

  SvaraRadera
 3. Det här kanske kan knuffa över lite MUF-are till det enda liberala partiet i Sverige....KLP...

  Inte för att MUF var någon jättehöjdare ideologiskt när jag var med för 15 år sedan drygt (Iaf inte såhär i efterhand), men man har blivit ett stort skämt ideologiskt

  SvaraRadera
 4. Fredrik Reinfeldt har varit en stor besvikelse och nu sällar sig Niklas Wykman till den skaran. Jag är glad att det fortfarande finns ståndaktiga herrar som du kvar i ungdomsförbundet! Du har mitt helhjärtade stöd.

  SvaraRadera