18 oktober 2007

MUF möter Folkhälsoinstitutet

Patrik Forslund, moderat riksdagsledamot från Dalarna och före detta distriktsordförande för MUF Dalarna, vill utöka rökförbudet på krogen till att även gälla uteserveringar. Förslaget är naturligtvis omöjligt att motivera med en liberal värdegrund och det är obegripligt att det här förslaget kommer från en moderat.

Nedan kommenterar jag huvudargumenten i Forslunds motion till riksdagen. Han är meddelad om detta inlägg och förhoppningsvis kan jag publicera en replik från honom på bloggen.

Med omtanke om både personalen och deras gäster infördes rökförbudet första juni 2005 på Sveriges samtliga restauranger och krogar.
Moderaterna röstade emot.

Det var av vikt att säkerställa att personalen inte blev utsatt för passiv rökning i sin arbetsmiljö, för att skapa förutsättningar för friskare personal på restaurangerna.
Vem tvingar dem att jobba på restaurang? Och vem ger Patrik Forslund rätten att hindra mig från att jobba på en restaurang med rökare?

Att slippa utsättas för passiv rökning, att slippa lukta rök och att kunna ta med sina barn på restaurang ses som en positiv effekt.
Om folk gillar rökfria restauranger kommer restaurangägarna att tjäna på att införa rökförbud, vilket exempelvis McDonald's har insett.

Det är även ett ekonomiskt problem då det kan leda till att färre gäster äter ute.
Om riksdagsledamöter är experter på hur restaurangmarknaden ser ut, varför är de då riksdagsledamöter och inte konsulter i restaurangbranschen?

4 kommentarer:

 1. Visst blir det bättre om kläderna luktar frityrolja.
  Tobak fy , lukta Pommes: fint.

  SvaraRadera
 2. Borde vi inte också förbjuda och straffa (hårt) de som smittar sina medmänniskor med olika sjukdomar? Att bakterie- och virussjukdomar kan ge cancer sekundärt verkar de flesta inte känna till (tex Kondylom, Klamydia, Herpes, Gonorré...) Vågar någon överhuvudtaget då umgås med andra? Eller ha sex för den delen? Om jag vill röka bör jag få göra det - även inomhus! Varför skall jag få stå ut med andras dåliga andedräkt (många luktar bajs i munnen) eller taskiga val av parfym, om inte de kan tåla min tobaksrök? Låt valfrihet åter bli ett slagord på den moderata agendan. Tack!

  SvaraRadera
 3. Fakta

  1. Den förste i modern tid som införde rökförbud hette Adolf Hitler.

  2. Det finns inte en enda vetenskaplig undersökning som bevisar att s.k. "passiv rökning" påverkar hälsan. Inte en enda.

  3. I Danmark har lungcancerfallen 6-dubblats sedan 1958. Antalet rökare har minskat med 40 %.

  4. Anti rök- kampanjerna finansieras till stor del av läkemedelsföretag som säljer tuggummi m.m.

  5. Humphrey Bogart, Janis Joplin, Dean Martin, Drottning Margarethe, Ernest Hemmingway, Ulf Lundell, Kim Larsen, Winston Churchill, Che Guevara, John.F.Kennedy, Keith Richards, Jean-Paul Sartre.

  Jag är i gott sällskap


  Dan von Rosen

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera