14 oktober 2007

Statsradion slår till mot utländsk arbetskraft

Facken gnuggar händerna när statliga radioprogrammet Kaliber gör ett reportage om med svenska mått mätt dåliga boendeförhållanden för utländska byggarbetare, och TT och DN rapporterar lydigt.

Ingen av de intervjuade arbetarna säger att de ångrar att de kom till Sverige och reportern säger på ett ställe att arbetarna faktiskt är vuxna män som kan fatta beslut för sig själva. Men sedan går hon vidare till fackföreningsmänniskor och kommunbyråkrater som ojar sig över att arbetarna bor på det sättet. Vad har de med det att göra? Om jag arbetar och bor i ett annat land vill jag att det landets myndigheter inte ska bry sig om hur jag väljer att använda min inkomst (bättre boende kostar pengar) och hur jag vill bo.

Detta är återigen ett exempel på fackföreningar som vill gynna de enga medlemmarna på bekostnad av alla andra och på myndigheter som springer fackens ärenden genom att försvåra för utländsk arbetskraft så mycket som möjligt.

4 kommentarer:

 1. "Detta är återigen ett exempel på fackföreningar som vill gynna de enga medlemmarna på bekostnad av alla andra och på myndigheter som springer fackens ärenden genom att försvåra för utländsk arbetskraft så mycket som möjligt."

  Några kommentarer: "Vill gynna de egna medlemmarna" säger du. Hur menar du då?
  Här handlar det om arbetsmiljöbrott. Enligt arbetsmiljölagen är det inte tillåtet att sova på byggarbetsplatser.
  Dessa lagar är inte Sverige ensam om.
  Lagar är till för att följas. Det anser tydligen inte du...

  SvaraRadera
 2. Man får kanske ursäkta en blott 18-åring för sin okunnighetsliberalism och oförmåga att inse att det är någon annan som tjänar pengarna på detta usla boende, inte de gästarberare som bor där. Men vissa extremliberaler uppvisar samma brist på insikt, solidaritet och empati långt upp i 30-årsåldern - dem tycker man nästan synd om, dock inte lika synd om som om utnyttjade gästarbetae som faller mellan maskorna i vår fina svenska välfärd.

  SvaraRadera
 3. Intressanta synpunkter!
  Uppenbart verkar det vara att du själv befunnit dig på behagligt avstånd från en tillvaro som ens bara lite grann påminner om utsatthet.
  Att inte klaga är snarare ett tecken på att det inte är läge att klaga.
  Du skulle förmodligen om än inte må bra, så kanske omvärdera din syn på de "eminenta" bostäderna om du provat på själv en längre tid.
  Det som polackerna m.fl försökt existera i är inte ok för ngn att bo i. Inte alls! Något säger åtminstone mig, att nog inte riktigt förmår att sätta dig in i de här personernas sits.
  Dessutom, komfortfrågor åsido så är det knappast legalt att förlägga någon på detta vis. Frågan är snarare vilka lagar som det bryts mot än om!

  SvaraRadera
 4. Skulle någon vilja vara vänlig att klargöra om en arbetsgivare har skyldighet att ordna boende? Om nu dessa gästarbetare får en "bostad" eller kanske mer "råtthål" av sin arbetsgivare, är de då på något vis förhindrade i att själv ordna annan bostad?

  SvaraRadera