03 oktober 2007

Vi vill bli fler

På sjuttiotalet talades det mycket om "överbefolkning" och vilket stort problem det skulle bli. Sedan dess har världens befolkning ökat med över 50 procent men överbefolkningsdiskussionen har blivit omodern. Nu börjar den dock bli mer omtalad igen, mest mellan raderna, på grund av klimathysterin.

Det påstås att det blir mindre till var och en av oss om vi blir fler, eftersom vi ska dela på samma mängd resurser, exempelvis malm och olja. Detta är fel eftersom man glömmer de båda andra produktionsfaktorerna arbetskraft och kapital. Ju fler vi är, desto mer kan vi satsa på forskning och utveckling som gynnar alla. Dessutom kan vi dra nytta av stordriftsfördelar och specialisering. Detta gäller även råvurutvinning – de sjunkande priserna de senaste hundra åren visar att det viktiga är hur effektivt utvinningen görs, inte hur mycket det rent fysiskt finns.

Faktum är att ju fler vi är, desto mer olja, bilar, datorer och sjukvårdstjänster får var och en av oss. Dessutom blir tillvaron så mycket roligare om man har fler att dela den med. Därför är det tråkigt att befolkningen beräknas börja minska efter 2050.2 kommentarer:

  1. ...vilket leder till mer utsläpp av onyttigheter i atmosfären.

    Det, som vanligt, du inte har förstått är att man inte kan reparera de skador planet får av våra utsläpp av alla de slag. Det går inte köpa allting.

    SvaraRadera
  2. ...vilket leder till mer utsläpp av onyttigheter i atmosfären.

    Det, som vanligt, du inte har förstått är att man inte kan reparera de skador planet får av våra utsläpp av alla de slag. Det går inte köpa allting.

    SvaraRadera