20 november 2007

Barnarbetslöshet värre än barnarbete

"Alla markägare är inte onda slavdrivare. Även de är offer för tobaksbolagens vinstmaximering."

– Speakern om tobaksodling i Malawi i dokumentären Tobakens barn som sändes på SVT 1 i går, som hämtat ur Ung Vänsters internutbildning.

Programmet tar upp barnarbetsproblematiken och konstaterar att barnarbete handlar om fattigdom och att för föräldrarna handlar det om en avvägning mellan överlevnad och utbildning. Samtidigt menar man att det som är fel med barnarbetsförbudet i Malawi inte är att det inskränker föräldrarnas bestämmanderätt över barnen, utan att det inte efterlevs.

När en förälder fattar beslut om att barnen ska arbeta är det ett beslut som är fattat med barnens välbefinnande i första rummet. Det enda som är värre än barnarbete är barnarbetslöshet, det vill säga när barn vars föräldrar vill att de ska arbeta inte kan hitta jobb och hamnar i en ännu värre situation, exempelvis kriminalitet eller svår fattigdom.

DN

3 kommentarer:

  1. Tänk efter nu! Är det barnets välgång det är frågan om eller är det familjens överlevnad.

    SvaraRadera
  2. Barnets välgång är i allra högsta grad beroende av familjens överlevnad.

    SvaraRadera
  3. Visst är det så, men ofta blir barnen grovt utnyttnade och kan även bli sålda till olika fabrikörer. Samtidigt går ofta föräldrarna arbetslösa då det är billigare att anställa ett barn som inte får samma lön som en vuxen. Arbetstiderna är enormt långa och skolgång är inte att tänka på. Det är inhumant att utnyttja barn och om det stoppas skulle föräldrarna få arbete istället.

    SvaraRadera