12 november 2007

Lidingö och Danderyd, vad gör ni?

Lidingö inför "gratis" skolmat för gymnasieelever. De enda Stockholmskommuner som tar betalt för skolmaten är nu Täby, Vaxholm och Österåker. Till och med Danderyd finansierar maten via skatten.

Skattefinansierad skolmat är en av de tydligaste uttrycken för förmyndarstaten. Föräldrar och ungdomar får inte ens ta ansvar för den egna kosten utan att experter och politiker lägger sig i. Med gratis skolmat, bilbälteslag och tidigare floursköljning och tvångssterilisering av utvecklingsstörda förverkligas det myrdalska folkhemmet. Att det finns kvar 2007 äcklar mig.

Det är uttjatat att säga att skolmaten är dålig, men det går inte att förneka att den inte är i klass med den mat som säljs på kommersiella restauranger. I en öppen konkurrens med vanliga lunchrestauranger skulle landets skolmatsalar inte stå sig en dag. Det är talande att 60 procent av eleverna på Lidingö valde bort även kraftigt subventionerad skolmat (den så hemska avgiften uppgick till 13 kr per dag!) när de hade chansen.

Några få kloka politiker finns dock kvar i landet, som Täbys Claes Gillberg (m):

"De som inte klarar att betala får vända sig till socialtjänsten. Det är himla olyckligt för dessa barn, men vi ska inte behöva rätta våra regler efter den lilla procentandelen av befolkningen. När det gäller skräpmat är det inte politikernas ansvar att ta eleverna i örat och tala om att de ska äta nyttigare."

4 kommentarer:

 1. Så du tycker med andra ord att barn till t.ex. gravt alkoholiserade föräldrar, som inte orkar föda dem, helt enkelt får svälta om de inte får pengar till mat av sina föräldrar?

  SvaraRadera
 2. Antingen kan man ta hand om sina barn eller så kan man det inte. Kan man det inte som i ditt exempel ska man förlora vårdnaden. Kan man ta hand om barnen finns det ingen anledning för kommunen att lägga sig i hur man sköter mathållningen. Föräldrarna ska förse barnen med middag och med mat på helger och lov. De klarar att skicka med en matlåda eller lunchslant på vardagarna också.

  SvaraRadera
 3. De intellektuella implosionerna haglar tätt här märker jag.

  "Antingen kan man ta hand om sina barn eller så kan man det inte."

  Nej. Det finns gråzoner.

  "Kan man ta hand om barnen finns det ingen anledning för kommunen att lägga sig i hur man sköter mathållningen."

  Haha. Ovanligt klumpigt retoriskt försök. Vem har påstått att kommunen alltid ska lägga sig i vad man äter, vilket din mening antyder. Detta är givetvis en åsikt av moralisk (möjligtvis etisk) karaktär, där jag menar att alla barn alltid ska få mat på bordet. Din moral "pekar" uppenbarligen åt andra hållet.

  "Föräldrarna ska förse barnen med middag och med mat på helger och lov. De klarar att skicka med en matlåda eller lunchslant på vardagarna också."

  Då räknar du givetvis bort alla som just och pass klarar av detta redan nu. Sveriges "liberaler" (läs: konservativa) sparkar, som vanligt, neråt.

  SvaraRadera