11 november 2007

Människorna ska styra över djuren

Vegetarianen (och liberalen) Anthony Santinelli kommenterar även han min artikel om Star Trek:
Problemet med mänskligheten är att vi trampar på allt och alla när vi har möjlighet till det. Det är tydligen fortfarande osäkert om djur känner någonting, därför kan vi behandla de som vi gör, detsamma gällde slavar eller de människor vi möter i krig. Människan gör offren anonyma och genom detta slipper vi möta våra skuldkänslor. Det spelar dessvärre ingen roll om personen tjänar $1 eller $12000. Författaren lutar sig mot vetenskapen om att två demokratier aldrig slagits mot varandra, men frågan är hur han i förlängningen skulle förklara saker som rasbiologi, och människans exploatering av djur – det vill säga "lägre stående livsformer". Att det skedde för så länge sedan? Att mänskligheten inte var speciellt utvecklad på 30-talet? Tyvärr händer samma saker i demokratier är 2007, men dessa saker blundar vi för.
Ja, att vi har lämnat rasbiologin bakom oss är en följd av vetenskaplig och ekonomisk utveckling. Jag har inte påstått att demokratiska stater inte håller på med rasbiologi; bara att de inte skulle starta krig eller iscensätta folkmord med exempelvis rasbiologisk grund.

Det är bara människan som kan fatta beslut, och därför måste vi fatta beslut även åt djuren. Djuren kan inte planera in i framtiden eller känna saknad efter anhöriga och därmed ligger det ingenting fel i att döda djur. Eftersom de inte har någon fri vilja är det också dem likgiltigt om de är inlåsta eller får ströva utan att hindras av stängsel. Vad de kan göra är känna smärta, men även där måste människor fatta besluten åt djuren. Den smärta som djur känner måste vägas mot nyttan. Att djur har rätt att inte känna smärta är ett märkligt påstående. Vi tillåter ju djur att tillfoga varandra eller sig själva smärta.

En extrem del av djurrättsrörelsen hävdar att djur har samma rättigheter till liv och frihet som människor. Som Penn och Teller har påpekat skulle tillämpningen av detta synsätt leda till att alla djur spärrades in i stora djurfängelser för skadegörelse, stöld, inbrott och misshandel. Om djuren har samma rättigheter som människorna måste de ju också ha samma skyldigheter.

Jag tror säkert att vi kommer att sluta äta kött i framtiden, men i så fall av ekonomiska och praktiska skäl. Människorna är, bör vara och kommer alltid att vara djurens herrar.

Läs gärna Djur är inte människor av filosofiprofessorn Ingemar Nordin.

8 kommentarer:

 1. Jag vill gärna se något stöd av vetenskaplig karaktär för det du säger. Vänligen bevisa varför djur inte kan känna saknad eller lidande, eller varför de inte har en fri vilja. Vad beträffar människans överhet stämmer det nog tills dess att även vår att blir underkuvad en annan, mer avancerad art, så som evolutionen kräver.

  SvaraRadera
 2. "Vänligen bevisa varför djur inte kan känna saknad eller lidande, eller varför de inte har en fri vilja."

  Deras kopplingar i hjärnan är för dåliga för det. Man kan också se att djur inte planerar in i framtiden. Människan är såvitt jag vet den enda art som sparar redskap.

  "Vad beträffar människans överhet stämmer det nog tills dess att även vår att blir underkuvad en annan, mer avancerad art, så som evolutionen kräver."

  Som jag skrev i mitt första inlägg så kommer kulturer som är så rika och utvecklade att de kan resa mellan planeter (eller så rika att de kan mäta sig med människan) att ha kommit till den grad i utvecklingen där de inte underkuvar någon annan intelligent art.

  SvaraRadera
 3. Dina generaliseringar är av största slag. Att hänvisa till djur som de är underligt, då alltifrån havsanemoner till grodor och schimpanser beskrivs som djur. Hjärnan och dess verksamhet skiljer sig väldigt mycket mellan dessa djur, då det ena inte har någon hjärna, och det andra så pass avancerade att de kan bemästra symbolalfabet och använda verktyg. Du vet väl redan att en människas genetiska material är i stort sett identisk med en schimpans?

  Människan har aldrig varit på en annan planet, till att börja med. Menar du att evolutionen slutligen kommer upphöra för människan, på grund av kulturell påverkan?

  SvaraRadera
 4. "Vänligen bevisa varför djur inte kan känna saknad eller lidande" Vänligen bevisa att dom gör det. Vissa flockdjur kan bli "ledsna" om en ett annat flockdjur skadas och lider (det skadade djuret låter/klagar) varpå dom andra uppmärksammar det. Mig veterligen finns det inga belägg för att flocken efter djurets död skulle sakna den döda individen. Att djur som tex underlater kan tyckas ledsna då deras "kompis" dött är nog snarare en fråga om att de saknar sällskap än att dom saknar sin "kompis".

  SvaraRadera
 5. Nää, ekorren planerar inte när den gräver ner sitt matförråd, den råkar bara göra det av en ren slump.

  SvaraRadera
 6. Det är ett medfött beteende, ingenting som ekorren har valt medvetet.

  SvaraRadera
 7. Nu är det så att djurens beteende är anpassat till den miljö som dom lever i och har utvecklats till.
  Ekorren måste ha matföråd och så måste också människan. Menar du att Ekorren inte planerar för att möta vintern men det gör människan eller är människans planering enbart medfött.
  Utan att vara speciellt vetenskaplig så tror jag att även människan har utvecklats och anpassats till den miljö vi lever i.
  Vad gäller känsloliv vet jag inte om jag kan uttala mig om när jag inte är något annat än en människa, men nog verkar det som om ex. hundar visar känslor då dom om någon i flocken verkar ha ont, då alla kommer dit och undersöker och slickar på den skadade. Är det ett barn innom familjen som gråter är dom genast där och undersöker så gott dom kan.
  Masken som träs på kroken slingrar sig och försöker komma bort. Ripan som blir skadskjuten gör allt den kan för att gömma sig och springa undan.
  Jag läste någonstans nyligen att forskare har kommit fram till att chimpanser har lika utvecklat känsloliv som människor.
  Har du provat rikta ett skjutvapen mot en jakthund så ser du hur den gör allt för att komma undan i stor rädsla och dödsångest.
  Det är några ovetenskapliga uppfattningar som jag har märkt om att djur har ett känsloliv och dom kan visst lida och känna glädje, sorg och smärta som vi människor men inte på samma sätt och med annan intensitet då dom trots allt är andra arter.

  SvaraRadera
 8. Jacob, om det inte är fel att döda djur därför att de inte kan planera in i framtiden eller känna saknad efter anhöriga, är det då inte heller fel att döda de människor som också saknar dessa förmågor?

  SvaraRadera