Slaveridebatten pågår fortfarande på DN kultur (tidigare blogginlägg). Jan Lönn på Centrum mot rasism (de som tyckte att glassen Nogger Black var rasistisk) fortsätter på skyll-allt-på-väst-spåret som frodas överallt där det slipper vetenskaplig granskning, exempelvis hos Centrum mot rasism och i Ung Vänster.
Lönn menar att Sverige har en skuld i slaveriet eftersom vi avskaffade det i kolonierna först 1845 (i moderlandet har slaveri dock varit förbjudet sedan 1335). Han påpekar att Storbritannien protesterade mot Sveriges hållning i slavfrågan. Lönn verkar förbise att det ytterligare underminerar hans tes om att allt (eller det mesta) var Västs fel. Första gången slaveriet avskaffades någonstans i Afrika eller Amerika (enligt Wikipedia) var i Vermont 1777. 1807 förbjöds slavhandeln i det brittiska imperiet och Storbritannien drev efter det på kraftigt för att avskaffa slavhandeln i hela världen. Storbritannien var dåtidens mest utvecklade stat politiskt och ekonomiskt och också den stat som var mest drivande i slavfrågan. Sverige var mindre utvecklat och avskaffade slaveriet några decennier senare. Afrika var minst utvecklat och avskaffade slaveriet sist. Slaveriet avskaffades främst i Afrika i och med kolonialismen, genom erövring eller genom avtal mellan Storbritannien och afrikanska ledare.
Hej
SvaraRaderaLäste denna mening med viss munterhet:
"....Slaveriet avskaffades främst i Afrika i och med kolonialismen, genom erövring eller genom avtal mellan Storbritannien och afrikanska ledare...."
Skojar du eller menar du allvar?
I praktiken återinfördes ju slaveriet i ny form under kolonialismen. Har du inte läst historia i skolan?
MVH
Bigj
I vilken form då? Visst hände det att man krävde ett antal arbetsdagar per år av folket till kanalbyggen och dylikt, liknande värnplikt. Men något "äkta" 24/365-slaveri var det knappast tal om.
SvaraRadera