14 november 2007

Skyll inte slaveriet på väst

Slaveridebatten pågår fortfarande på DN kultur (tidigare blogginlägg). Jan Lönn på Centrum mot rasism (de som tyckte att glassen Nogger Black var rasistisk) fortsätter på skyll-allt-på-väst-spåret som frodas överallt där det slipper vetenskaplig granskning, exempelvis hos Centrum mot rasism och i Ung Vänster.

Lönn menar att Sverige har en skuld i slaveriet eftersom vi avskaffade det i kolonierna först 1845 (i moderlandet har slaveri dock varit förbjudet sedan 1335). Han påpekar att Storbritannien protesterade mot Sveriges hållning i slavfrågan. Lönn verkar förbise att det ytterligare underminerar hans tes om att allt (eller det mesta) var Västs fel. Första gången slaveriet avskaffades någonstans i Afrika eller Amerika (enligt Wikipedia) var i Vermont 1777. 1807 förbjöds slavhandeln i det brittiska imperiet och Storbritannien drev efter det på kraftigt för att avskaffa slavhandeln i hela världen. Storbritannien var dåtidens mest utvecklade stat politiskt och ekonomiskt och också den stat som var mest drivande i slavfrågan. Sverige var mindre utvecklat och avskaffade slaveriet några decennier senare. Afrika var minst utvecklat och avskaffade slaveriet sist. Slaveriet avskaffades främst i Afrika i och med kolonialismen, genom erövring eller genom avtal mellan Storbritannien och afrikanska ledare.

2 kommentarer:

 1. Hej

  Läste denna mening med viss munterhet:

  "....Slaveriet avskaffades främst i Afrika i och med kolonialismen, genom erövring eller genom avtal mellan Storbritannien och afrikanska ledare...."

  Skojar du eller menar du allvar?

  I praktiken återinfördes ju slaveriet i ny form under kolonialismen. Har du inte läst historia i skolan?

  MVH
  Bigj

  SvaraRadera
 2. I vilken form då? Visst hände det att man krävde ett antal arbetsdagar per år av folket till kanalbyggen och dylikt, liknande värnplikt. Men något "äkta" 24/365-slaveri var det knappast tal om.

  SvaraRadera