02 november 2007

Tillåt lönediskriminering – dumhet är inte förbjudet

På DN debatt publiceras i dag en debattartikel signerad Jämställdhetsombudsmannen. Artikeln bygger på en rapport som JämO släpper i dag. JämO ska granska arbetsgivare med en miljon anställda och har hittills kommit fram till att 44 procent av arbetsgivarna har oskäliga löneskillnader mellan kvinnor och män.

Lönegranskningen som lagen tvingar på alla arbetsgivare innebär stora administrativa kostnader – över 90 procent av företagen har exempelvis tvingats göra om sin lönekartläggning. Företagen bör naturligtvis ha rätt att ha vilka lönepolicies de vill. De företag som vill diskriminera bör få det. Moral går inte att lagstifta fram. De kommer att förlora pengar och anseende på det, men dumhet är inte förbjudet.

Jag är också skeptisk till existensen av en strukturell lönediskriminering. De siffror om att kvinnor tjänar 80 procent av mäns löner som förs fram ibland har ofta nästan helt gått att förklara med utbildning, erfarenhet och position. På en ganska fri arbetsmarknad som den svenska där löntagare kan byta jobb skulle eventuella oskäliga löneskillnader snabbt utraderas genom arbetskraftens rörlighet.

En bov i dramat när det gäller kvinnors situation på arbetsmarknaden är den offentliga sektorn. Offentlig förvaltning är den enskilda bransch som har störst oskäliga löneskillnader enligt JämO. Staten har valt att monopolisera just de sektorer – vård, omsorg och utbildning – som kvinnor av biologiska skäl dominerar. Resultatet är låga löner och dåliga karriärmöjligheter. Varför har inte feministerna någon teori om det?

3 kommentarer:

  1. Vad har du för belägg för att det är biologiska skäl dominerar i offentlig sektor? Tror du på fullaste allvar att Niklas Wykman skulle godkänna det här inlägget?

    SvaraRadera
  2. lilla du, din syn på världen kan inte vara allt för sund, hoppas du växer upp och inser att det du skriver är så jävla fel..

    SvaraRadera
  3. De biologiska skälen är att kvinnor föder och ammar barn. I alla kulturer jag känner till har kvinnor haft det största ansvaret för omsorg om barn och gamla.

    SvaraRadera