28 december 2007

Pseudovetenskap (v)

Fem vänsterpartistiska riksdagsledamöter föreslår i en motion att elöverkänslighet ska kunna klassas som en arbetsskada och att elöverkänsliga ska kunna få statligt stöd för att anpassa bostaden till sjukdomen.

Som jag skrivit tidigare finns det ingenting som tyder på att man kan vara överkänslig mot el. Elöverkänslighet är sannolikt någon form av neuros. Nicklas Sandström berättar att läkarna inte vill ställa diagnosen elöverkänslighet eftersom den inte finns.

Det är tråkigt att vänsterpartiet hemfaller åt sådan pseudovetenskap. Kommunismen var från början materialistisk och framstegsinriktad. Karl Marx såg det som självklart att industrialismen var ett steg framåt för mänskligheten, och var kraftig religionsmotståndare. Europa och USA var de mest utvecklade regionerna enligt Marx och kapitalismen var ett nödvändigt mellansteg mellan feodalismen och det framtida kommunistiska paradiset där människan använder naturen och stora produktivkrafter för att nå högre höjder.

Sedan 1800-talet har hippiefieringen av vänstern gått långt. Man har förenat sig med miljöextremisterna och postmodernismen och tar nu varje tillfälle att kritisera framåtskridande, industrialism och Västerlandet, ofta i strid med vetenskapen. Snälla vänstern, kom tillbaka till vetenskapen och förnuftet!

2 kommentarer:

  1. Bra Jacob!
    Många glömmer vad el/ström egentligen är.
    Om vi ska ta definitionen av ström så är det elektroner som rör sig från minus till pluss. Så långt omöjligt att vara allergisk emot. Ingen kan vara allergisk emot elektroner. Att elektroner i rörelse ger upphov till ett elektromagnetiskt fält är dock sant, det är det fältet som dom elöverkänsliga påstår sig var allergiska emot. Solen avger också elektromagnetisk strålning över jorden och det har gjort ganska länge... Att elöverkänsliga inte heller klarar av blindtester över när strömmen är på/avslagen gör inte att man blir mindre övertygad om att elöverkänslighet egentligen är psykiskt.

    SvaraRadera
  2. Visst är det ett psykiatriskt problem. Det finns alltid vissa personer som är rädd för ny teknik. Minns jag rätt så var det en del rabalder på vissa när telefonen introducerades på 1800-talet.

    SvaraRadera