07 januari 2008

Globaliseringen gynnar alla

Aftonbladets ledarsida upprepar i dag myten att den amerikanska medelklassen är förlorare i konkurrensen som globaliseringen har skapat. USA:s BNP per capita har växt med en tredjedel sedan 1990 (hänsyn taget till inflationen), och det är inte bara de rika som har blivit rikare. Som Johan Norberg förklarar rör sig den amerikanska befolkningen uppåt i inkomstklasser, och även Sveriges medelklass har gynnats av globaliseringen (Sveriges export har tredubblats sedan 1993).

Aftonbladet konstaterar att servicesektorn i USA växer på bekostnad av industrin och påstår att lönerna är låga i tjänstesektorn. Visst finns det låglönejobb i den amerikanska ekonomin, men de flesta nya jobben är kunskapsintensiva och högbetalda. Min räknare är tillverkad i Kina men konstruerad i Texas.

Den amerikanska ekonomins främsta styrka är toppuniversiteten som varje år producerar många entreprenörer. Google, Youtube och Facebook är de senaste exemplen på studenter som gjort sig själva miljardärer och skapat tusentals välbetalda arbeten. Youtube-grundaren Steve Chen flyttade till Kalifornien från Taiwan när han var åtta år gammal och byggde sig en förmögenhet.Även i Storbritannien kommer nya kunskapsjobb. Detta flygblad fick jag i min hand på affärsgatan i Oxford.

1 kommentar:

  1. du har inte hört att sveriges låginkomstagare blir fattigare medans medel- och överklassen blir rikare? härlig utveckling, jävligt rättvist för övrigt.. hur kan politiker inte kämpa mot den utveklingen?

    SvaraRadera