13 januari 2008

Historien upprepar sig

Efter det amerikanska presidentvalet 2004 gjorde Karl-Johan Karlsson en genomgång av SVT:s valbevakning för Timbro. Han kom fram till att den var starkt vinklad:
I Rapports bevakning av presidentvalet uttalar sig 20 personer som sympatiserar med Kerry, men bara hälften så många Bushanhängare kommer till tals.

I Aktuellt förhåller det sig ungefär på samma sätt. Inte mindre än 46 demokrater står framför kameran och lovordar Kerry, medan bara 26 republikaner uttrycker sin sympati för Bush, alltså nästan hälften så många även där. Notera också att fler demokrater än republikaner uttalar sig mer än en gång under valåret.



Rapport och Aktuellt påpekar vid flera tillfällen att Bush är emot äktenskap mellan homosexuella och att han varken vill skriva under Kyotoavtalet eller kommissionen om den internationella krigsförbrytardomstolen ICC. "Det förstärker bilden av en nation och en ledare som struntar i resten av världen", säger speakern i ett av inslagen.

Är det inte på sin plats att nämna att även Kerry är emot att homosexuella gifter sig och att han röstade emot både Kyoto och ICC i senaten? SVT tycker tydligen inte att det är relevant.

Tyvärr verkar historien upprepa sig även detta val. Dagens Efter tolv i P4 handlade om presidentvalet, och programledaren säger att "Obama vann ju i Iowa och Clinton i New Hampshire", utelämnande republikanerna Huckabee och McCain. Senare säger han "oavsett vem som nu vinner, Clinton eller Obama eller någon annan..." och utgår även denna gång ifrån att det bara är demokraterna som räknas.

Som tur är finns en expert i studion som kan tillbakavisa programledarens värsta fördomar om USA, till exempel att man måste vara jätterik (Bill Clinton, Barack Obama) för att kunna kandidera och att kampanjerna kostar otroligt mycket (kampanjer kostar i Sverige också, dock nämner han inte att de förmodligen 2004 kostade sex gånger mer per person i Sverige). Svenska media fortsätter alltså att rapportera om sin önskeverklighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar