Ny bok: Allt du behöver veta om skatter

Nu är min bok ute! I Allt du behöver veta om skatter har jag sammanfattat den nationalekonomiska skatteforskningen för en bredare allmänhet...

01 januari 2008

Rätt tid för frihandelsdebatt

Dagens Nyheter hade en bra analys i sin ledare från den 29 december om att de höga priserna på jordbruksprodukter kan vara ett sätt för USA och EU att dra ned på tullar och subventioner utan att de franska och iowanska bönderna startar potatiskrig i ursinne.

Men det kan vara bråttom. Den historiska trenden är kraftigt fallande livsmedelspriser. De senaste årens höga livsmedels-, metall- och oljepriser har varit ett undantag som främst beror på att Kina har ökat sin industriella kapacitet kraftigt vilket sänkt priserna på fabriksvaror samtidigt som utvecklingen inom andra sektorer inte har varit lika snabb.

Det finns därför anledning att tro att priserna, även på olja, kommer att vända nedåt igen inom fem till tio år när jordbruket och råvaruutvinningen hinner ifatt industrin. The Economist berättar också att råvaruboomen har lett till höjda transportkostnader, men även de kan förväntas minska, när nya fartyg sjösätts 2009.

Det är alltså dags att agera nu! Nu är rätt tid för att öka opinionsbildningsansträngningarna ytterligare. EU:s jordbrukspolitik måste bort! Det är möjligt för Afrika att bli rikt genom industriexport som Kina, men det skulle bli väldigt mycket enklare om de fick exportera sin jordbruksproduktion.

1 kommentar:

  1. Ciao Jacob! Läser för fullt din blogg och önskar den ett gott nytt bloggår! Lycka till! Bara en tidsfråga innan jag börjar kommentera!
    Allt gott!
    Lib hälsn//Marta

    SvaraRadera