Ny bok: Allt du behöver veta om skatter

Nu är min bok ute! I Allt du behöver veta om skatter har jag sammanfattat den nationalekonomiska skatteforskningen för en bredare allmänhet...

03 februari 2008

En ekonom om risk

Ekonomen Thomas Sowell (jag rekommenderar hans Ekonomisk praktika) skriver bra om hur staten subventionerar risk i en kolumn:
Bushadministrationen går ut med sin plan för att rädda folk som spelade och förlorade på bostadsmarknaderna när bubblan brast. Vi har nu en tradition i båda partierna att staten kliver in och räddar folk som varit inblandade i riskfyllt beteende – vare sig det är genom att bosätta sig i vägen för orkaner i Florida eller i områden frekvent drabbade av bränder i Kalifornien eller genom att göra saker som ökar risken att få aids.

Varför inte också rädda folk som har spelat bort sitt livs besparingar i Las Vegas? Det skulle åtminstone vara konsekvent.
Sowell drar intressanta historiska paralleller:
Även i dag finns det folk som tror att marknadsekonomin misslyckades när börsen kraschade 1929 och att den stora depressionen på 1930-talet krävde statlig inblandning. I verkligheten kraschade börsen med nästan exakt samma summa på nästan samma dag 1987 – och 20 år av välstånd, låg inflation och låg arbetslöshet följde. Vad var skillnaden?

Politiker – först president Hoover och sedan president Roosevelt – bestämde att de var tvungna att "göra något" efter börskraschen 1929. 1987 beslöt president Ronald Reagan att inte göra någonting – trots hård kritik i media – och ekonomin återhämtade sig av sig självt och fortsatte att växa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar